Електронната цигара не помагала да откажем пушенето

Животът

25-03-2014, 14:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според американско проучване броят на хората, отказали се от вредния навик с нейна помощ, не надвишава това на останалите пушачи

Eлектронната цигара не е ефикасен начин за спиране на тютюнопушенето, предаде агенция Франс прес, като се позовава на заключението на проучване, проведено в САЩ. В него се посочва, че броят на хората, отказали се от вредния навик с нейна помощ, не надвишава това на останалите пушачи.

Този резултат потвърждава предишни проучвания, според които тази цигара, чието използване в САЩ е нерегламентирано, не дават особено предимство за спиране на пушенето, противно на посланието, съдържащо се в рекламите на производителите, подчертават авторите на изследването, резултатите от което са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA) Pediatrics.

За целите на изследването те са провели анкета сред 949 пушачи в Калифорния, от които 13,5% са посочили, че са спрели да пушат през годината.

Установено било, че броят пушачите, използвали електронни цигари, които произвеждат пара, ароматизирана със или без никотин, за да спрат да пушат, изобщо не е голям, преценяват авторите на проучването.

Фактът, че само 88 от участниците са използвали електронни цигари, от които 9 (10,2%) са спрели да пушат, не би могъл да послужи за извеждане на тенденция, категорични са те.

Според тях "регулиращите органи би трябвало да забранят рекламите, в които се твърди, или се подразбира, че електронните цигари са ефикасни за спирането на пушенето, докато това не бъде научно доказано".