България няма да налага вето върху санкциите срещу Русия

Новините

25-03-2014, 14:16

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според премиера ветото върху икономически санкции за Русия не е инструмент

България няма да наложи вето върху евентуални, наложени от Европейския съюз санкции срещу Русия, стана ясно от изявления на премиера Пламен Орешарски, след участието му в бизнесфорум на българско-руската търговско-промишлена палата.

Той смята, че ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет. Вчера КСНС при държавния глава потвърди, че България не признава референдума в Крим и ще е част от една обща европейска позиция по отношение на размирна Украйна. Орешарски определи позицията като балансирана.

Въпреки, че България обяви, че не подкрепя широкомащабни санкции срещу Русия заради обявената от Европа за незаконна анексия на Крим, Орешарски досега не отговаряше категорично на въпрос дали страната ни е готова да блокира с вето подобно решение на европейско ниво. В края на миналата седмица той коментира, че "на този свят всичко е възможно". Министър-председателят разговаря с представители на Българо-руската търговско-промишлена палата, за да чуе техните опасения.

Според премиера ветото върху икономически санкции за Русия не е инструмент, а е важен диалогът между лидерите на Европейския съюз и въпросът за Украйна се дискутира така, че всички страни-членки да са удовлетворени от крайните решения.