Партиите предлагат нови забрани за чужденците на пазара на земя

Новините

25-03-2014, 07:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В сряда законът ще бъде гласуван на второ четене от земеделската комисия в парламента

Предложенията как да се ограничи продажбата на земя на чужденци буквално валят. Тази сряда депутатите от земеделска комисия ще разгледат на второ четене текстовете на Закона за собствеността и опазването на земеделските земи. Предложението за промяна дойде от БСП, а редакциите сега са от депутати от БСП, ГЕРБ и "Атака", като съдържанието е различно, но е все в посока ограничаване на чуждите инвеститори.

Всички ограничават, разликите са в нюансите

След като преди два месеца БСП предложи тригодишна уседналост за гражданите и фирмите, които искат да купят земя в България, а тези текстове бяха приети на първо четене със заявки за поправки, сега вече има поне три предложения за техни промени, научи "Капитал Daily". Свои проекти по текстовете ще внесат представители на БСП, ГЕРБ и "Атака".

Така например вносителят на първия текст - Светла Бъчварова (БСП), която е председател на парламентарната комисия по земеделие, ще предложи "смекчен" вариант на уседналостта. В момента предложените текстове казват, че земята може да бъде закупена от лице или фирма, което пребивава в България непрекъснато в последните три години, предхождащи сделката. В новия вариант на БСП обаче ще бъде предложено да има тригодишно пребиваване за лицата и фирмите, които искат да купят земя в България, но не и тя да е непрекъсната или непосредствено преди сключване на сделката. Вероятно предложението е свързано с изказаните в публичното пространство критики, че ако се приеме първият вариант на текстовете, от пазара на земя на практика ще бъдат изтласкани не само чужденците, но и българите, живеещи в чужбина през последните повече от три години.

По информация на "Капитал Daily" свои предложения за поправки има и ГЕРБ. Партията ще предложи чуждите кандидати за покупка на земя да бъдат регистрирани като земеделски производители, а изискването за уседналост да се увеличи до пет години.
Партия "Атака" пък се готви да внесе още по-ограничаващи текстове, според които уседналостта също трябва да е по-дълга, а от кандидатите ще се изисква още да са платили определена сума данъци в България, вероятно 300 хил. лв.

Пак популизъм

Промените в закона, ограничаващи чужденците, които искат да купят земя в България, дойдоха след злополучния мораториум за продажбата на земя на чужденци, приет в края на миналата година с гласове от БСП, ГЕРБ и "Атака". Очаквано тази забрана бе отменена през януари с решение на Конституционния съд, тъй като още при присъединяването си към ЕС България се е съгласила да даде достъп на гражданите на другите страни членки до този пазар.

В края на февруари 14 депутати от БСП начело с председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова внесоха проект за промени в закона за собствеността на земите, които въвежда ограничения. Коментарите на текстовете сред участници на пазара бяха, че забраната е непазарна, но текстовете са лесно заобиколими, така че едва ли ще променят нещо.