Кирил Йорданов раздал 65 млн. лв. на фирми без конкурс

Мисия Варна

24-03-2014, 16:31

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна: Кой крал - крал, всичко е точно

Докладът с констатираните финансови нарушения е изпратен в Окръжна прокуратура - Варна

Почти 65 милиона лева общинска пара само за три години е раздал бившият кмет на Варна Кирил Йорданов за строителство, доставки и услуги на фирми без конкурс. 

Това показа заключението на Агенцията за държавна финансова инспекция от 8 октомври 2013 г. Органите на Агенцията при проверка в община Варна за периода 1 януари 2009 г. - 30 септември 2012 г. са установили редица нарушения на Закона за обществените поръчки, правилника за неговото прилагане, Закона за общинската собственост, като са установени и други индикатори за измама.

19 от нарушенията са за липса на процедури за възлагане на обществени поръчки на обща стойност 64 438 455 лева, при наличие на законови основания за провеждането им. 

За констатираните нарушения са съставени 11 акта за установяване на административни нарушения на отговорни длъжностни лица. По съставените актове са издадени 4 наказателни постановления, с които са наложени глоби в общ размер 8500 лева. Останалите 7 акта не са връчени, тъй като са съставени в отсъствие на отговорно длъжностно лице. 

Установени са нарушения и при разходване на средства по проект, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие". По случая е уведомен министърът на регионалното развитие, както и директорът на дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз" към Министерството на вътрешните работи. 

Заверени копия от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и заключенията в него са изпратени в Окръжна прокуратура - Варна.