Застрояването на Кара дере планирано да започне през септември

Мисия Варна

24-03-2014, 15:53

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Планира се създаването на специална работна група, която да подпомага проекта

Проектът "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт", който предвижда застрояването на девствения плаж Карадере, ще се изпълнява в рамките на три години в периода септември 2014 – септември 2017 г. Това съобщава министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред правителството, става ясно от стенограмата на кабинета.

Правителството на Пламен Орешарски взе решение да даде зелена светлина на проекта на 19 март във Видин. Точката е последна в дневния ред, като нито един министър не е възразил срещу застрояването, става ясно от публикуваната стенограма.

Решението на правителството предизвика нови протести в страната.

Инвеститор в проекта е "Мадара Юръп", собственост на офшорки, които обещаха през тази седмица да излязат от анонимност.

Министър Стойнев е оттеглил предложението си за създаване на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа за изпълнението на проекта, но това е само временно, става ясно още от стенограмата.

"Това с друга инициатива ще бъде предложено, така че предлагам тази работна група сега да не я одобряваме", казва Стойнев.

От публикуваната стенограма не става ясно каква е другата инициатива, за която говори Стойнев.

Цялостният комплекс "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в зона за отдих "Бяла-север" в Бяла. Частта от комплекса, за която се иска издаване на сертификат, представлява инвестиция от 105 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Инвестицията ще се осъществи върху имоти с обща площ около 247 дка. Разкритите нови работни места ще са 500, представя Стойнев проекта пред министрите. mediapool.bg