Пазят матурите като изборни бюлетини

Новините

24-03-2014, 06:34

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Този випуск има 65 360 ученици

Денонощно онлайн наблюдение и непрекъснат видеоконтрол ще има по време на отпечатването на изпитните материали за седми клас и матурите за зрелостниците.
Образователното министерство е обявило обществена поръчка за отпечатването на документите и ще иска комисия от експерти пряко да наблюдава целия процес, както и строга проверка на самите работници. Причината за всичко това е да не се допусне теч на изпитни задачи преди самите матури.
Печатницата, която иска да се наеме със задачата, трябва да произведе 120 900 изпитни книжа от по 12 страници всеки по български език и литература, история, география и философския цикъл за дванайсетокласниците. Випускът е от 65 360 ученици, но те държат по две задължителни матури.

Отделно трябва да бъдат готови 32 315 комплекта от по 8 страници всеки за третия зрелостен изпит, който е по желание.
Срокът за отпечатването е 7 дни - до 16 април. Макулатурите ще се пазят в запечатани палети само 48 часа, след което трябва да се унищожат, искат от министерството. След това комплектите се разпространяват по училищата, където на 21 и 23 май са самите изпити. Същата е процедурата за националното външно оценяване за 7-и клас. Випускът на малките е от 61 320 ученици. Документите за тях трябва да са готови за 7 дни до 15 април. С резултатите от външното оценяване, което се провежда в едни и същи дни с матурите, се кандидатства в топ училищата.
По дългогодишна традиция, но без публично обявен мотив, от образователното ведомство не обявяват цената за провеждане на изпитните кампании. Няма посочени суми и в офертите за обществена поръчка. От министерството са обявили и търг за фирма, която да поддържа софтуерната система по време на матурите.
Последният случай на изтичане на матурите бе през 2010 година, когато темите шестваха в нощта преди изпита по български език из интернет.