ДКЕВР: Няма да има режим на тока

Парите

22-03-2014, 11:53

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Лицензите на дружествата нямат нищо общо с производството на еленергия

Шефът на енергийния и воден регулатов Боян Боев отрече в ефира на TV 7 тази сутрин да се задава режим на тока, какъвто много анализатори и експерти прогнозираха през последните дни, след като заапочна процедурата по  отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества".

Едновременно с процедурите за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, ДКЕВР даде  на дружествата едноседмичен срок да се издължат на държавата.

След извършени проверки по жалбите на Националната електрическа компания (НЕК) срещу доставчиците на ток, ДКЕВР установи, че ЕВН и Енерго-про са прихващали незаконосъобразно свои вземания от НЕК, а ЧЕЗ е задържала плащания към електрическата компания и е поставяла условия за компенсиране на направени за периода разходи.

Председателят на ДКЕВР беше категоричен, че дружествата нямат право сами да определят начина, по който взимат ресурс от системата и че това е задължение на държавния регулатор.

„Ако се стигне до отнемане на лицензиите им обаче, режим на тока няма да има, защото ЕРП-тата са търговци на електроенергия, а не производители. Отнемането на лицензиите им няма нищо общо с производството на енергия", уточни Боев.

Ако процедурата завърши с отнемане на лицензии, следва да бъде назначен "особен търговски управител" на електроразпределителните дружества, който няма да може да се разпорежда с активи, а ще има единственото задължение да купува и продава електроенергия.