Варненски ученици решават проблемите на екологията

Мисия Варна

21-03-2014, 16:19

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еко експерти: Застрашено е биоразнообразието в Калиакра

Варна с по-чисти води за 34 млн. лв.

Местят вятърните генератори от Добруджа на мястото на Кремиковци и на платформи в морето

Варненски ученици местят вятърните генератори от плодородните земи на Добруджа. Част от тях да бъдат преместени на замърсени терени, какъвто е този на "Кремиковци", а друга част да бъдат изнесени на платформи в морето. Това щеше да се случи, ако годината беше 2030-та, а бъдещите евродепутати бяха днешните деца от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна. Съвместно с инициативата "Млади идеи за Европа", в продължение на седмица, учениците от Професионална гимназия работиха за развитието на новаторски идеи, които да посрещнат бъдещите енергийни нужди на Европа. В края на тренинга, те разработиха план за действие, който очертава тяхната представа за устойчива Европа. Планът беше представен по време на парламентарен дебат днес пред политици, енергийни експерти и учители в учебното заведение. Учениците се бориха за общественото доверие, като истински бъдещи евродепутати, развивайки свои платформи за прогресивна енергийна политика в Европа. Те бяха "сформирали" три политически партии - лява – Партия на народа (ПНН), дясна – Партия на европейските предприемачи (ПЕП) и центристка – Зелено бъдеще за България (ЗББ). Друга част задаваха неудобни въпроси, влизайки в ролята на медии и представители на неправителствена организация, наречена "Бъдещето в нашите ръце" (БНР).

За разлика от колегите си в българския парламент, бъдещите леви политици, настояваха за максимално ограничаване на енергията от АЕЦ и увеличаване дела й от възобновяемите енертоизточници. "Земята е много по-скъпа от няколко спестени стотинки от сметките за електроенергия. Трябва да сме отворени към промените, а не да гледаме само в портмонетата си", защити позицията на ПНН единадесетокласничката Мария Димчева.

Заедно с идеите за развитие на младежки програми във всички сфери на обществения живот и прозрачност в политиката, младежите спечелиха четири депутатски места и одобрението лично на патрона на проявата – Биляна Раева, представител на община Варна в Брюксел. От неправителствения сектор, който се бореше за запазване на вековните гори и за устойчиви земеделски практики, подкрепиха зелените от ЗББ и те също получиха четири депутатски места. "Всички кандидати имаха зелени идеи, но искаха да ги постигнат с различни средства", заявява лидерът на БНР – десетокласникът Петър Лефтеров. Въпреки че в проекта той представляваше неправителствения сектор, мечтата му е да учи политология и социология в Кембридж и да се занимава с политика. Лидерът на левите – Мария Димчева, пък вече е приета в няколко чужди университета, след спечелени две първи награди от Международния екофорум "Сребърна". Независимо в каква сфера, ще се реализират, младежите се убедени, че участието им в "Млади идеи за Европа" ще им помогне да го сторят по-уверено.

"Млади идеи за Европа" е инициатива на Фондация "Робърт Бош" и е насочена към младежи на възраст от 15 до 18 години. Инициативата създава пан-европейска мрежа, която дава възможност на младите хора активно да участват в диалог за бъдещето на Европа. Най-добрите идеи на учениците от цяла Европа са събират в общ План за действие наречен "Нова Енергия за Европа", който ще бъде предаден на страните председателстващи ЕС и депутати в Брюксел. Координатор на проекта за България е Общественият център за околна среда и устойчиво развитие.

От стартирането през 2008 г., повече от 2200 младежи от 26 страни-членки са участвали в проектите "Млади идеи за Европа". От 26 проекта в 6 страни в първата фаза, днес инициативата е в своята четвърта фаза и се случва във всички 27 страни-членки на ЕС.