800 000 издания за 131 години събра варненската библиотека

Предлага и виртуални разходки из едновремешния печат и Стара Варна

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна празнува днес своя 131-ви рожден ден. Тя е създадена от "Варненската Книжевна дружина" през далечната 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. От 1945 г. библиотеката е депозиториум на българската национална книжнина. В настоящия момент библиотека "Пенчо Славейков" - Варна е общественодостъпна библиотека на общинска издръжка, натоварена с функциите на регионална библиотека и методичен център.

Библиотеката издирва, проучва и опазва духовното ни наследство чрез уникалните си сбирки, отразяващи бита и културното развитие на Варненския край.

Като универсална научна библиотека "Пенчо Славейков" обслужва научни работници, специалисти, студенти и други от всички области на науката и практиката.

Интересни факти:

В библиотеката се съхранява цялата продукция на българските издателства след 1945 г., както и на чужди издателства, ръкописи и архивни документи, албуми, картографски издания, служебни и официални издания, стандарти, нотни издания, грамофонни плочи, аудио и видео касети, компакт дискове, микрофилми и други, набавяни чрез депозит, покупки, дарения.

Библиотеката поддържа в електронен вид каталози на книги на български и чужди езици, на периодични издания, справочно-библиографска информация, информация за Варна и Варненски регион, каталог на редки и ценни сбирки, национална библиография. Данните се актуализират регулярно. От 1993 г. библиотеката предлага на своите потребители пълен достъп до Интернет.

Като издател на собствена библиографска продукция, библиотеката има издадени над 200 указатели.

Към 1998 г. библиотеката притежава 800 000 библиотечни единици, в това число книги, периодични издания и други. Регистрираните посещения за последната година са над 180 000.  В библиотеката работят 50 висококвалифицирани специалисти в областта на библиотечния софтуер.

През 1997 г. Регионална библиотека "Пенчо Славейков" е носител на награда "Варна" - "За издателска и краеведска дейност и популяризиране културата и историята на града".

Повече от 30 хиляди материала – текстове, аудио и видео записи, собственост на Варненската библиотека "Пенчо Славейков", вече са достъпни онлайн. Те са и част от 27-те милиона книги на Европейския дигитален музей.

На страницата на библиотеката може да се разходите виртуално из Стара Варна, да видите как са живели нашите съграждани от 19-ти и началото на 20-ти век, да проетете новини от тогавашния печат. Всичко това - в изложбата "Варна е-кралицата на Черно море"