ГЕРБ иска прегласуване на кандидатурата им за член на ЦИК

Борисов обяви, че в противен случай ще предприемат по-крайни мерки

ГЕРБ иска парламентът да прегласува кандидатурата им за член на Централната избирателна комисия (ЦИК), стана ясно от декларация на партията по проблема, изчетена от зам.-председателят на парламентарната група Цецка Цачева.

В четвъртък управляващите лишиха ГЕРБ от зам.-председател на ЦИК, след като президентът по-рано издаде указ, с който "даде" предимство на ГЕРБ в комисията за сметка на ДПС. То обаче не се реализира, защото ЦИК остана с 18 вместо с 19 члена. Безпрецедентният политически скандал избухна заради спора дали шефските места в ЦИК трябва да се смятат като част от общия й брой членове, подлежащи на квотно разпределение между партиите в Народното събрание.

"Настояваме в най-кратко време да преосмислите посоката, в която тласкате развитието на изборния процес, и да прегласувате предложената от ГЕРБ кандидатура, за да бъде попълнен съставът на ръководството на ЦИК, да направите това възможно най-скоро, без да поставяте условия и ултиматуми към други институции", каза Цецка Цачева.

"Очевидно е, че не сте готови за честни и демократични избори. Правите и недопустимото, за да прикриете този факт”, заяви Цачева.

"БСП, ДПС и "Атака” се страхуват от изборите. Това е поредният опит на БСП и ДПС да подменят вота на избирателите. В нарушение на основния принцип на демокрацията за съобразяване с мнозинството, те направиха хватки, които да лишат най-голямата парламентарна група ГЕРБ от представител в ръководството на ЦИК”, добави тя.

"Партиите, които никога няма да получат гласовете на мнозинството на българските граждани, днес управляват в съглашение, по неясни принципи. Те пренебрегнаха волята на избирателите. Понеже знаят, че нямат шанс да спечелят народното доверие, се канят и до този момент успяват да получат служебна победа и на предстоящите избори за Европейски парламент. Демонстративно, грубо подготвиха състава на ЦИК, така че да стане оръжие за защита на техните партийни схеми”, посочи Цачева.По думите й вече е поставено под съмнение честното избиране на членове на Европейския парламент.

Очаквам БСП да ревизират решението си за ЦИК, иначе ще вземем по-крайни мерки в тази насока. БСП, ДПС и "Атака" не победиха на изборите и сега се опитват служебно да ги спечелят, заяви Бойко Борисов в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Според него на ГЕРБ се полагало ако не председател на ЦИК, то поне заместник-председател.