Еколози и бизнес на нож за Кара дере

Бетон в дюните, скочиха Зелените. Гонят инвеститорите, отговориха хотелиери

Еколози и бизнес кръстосаха шпаги заради строеж в защитената местност Кара дере. Тя попада в "Натура 2000". Зелените организираха снощи протест пред Министерски съвет. Повод е решението на кабинета да подпише меморандум с фирмата "Мадара Юръп" и така да даде зелена светлина на проекта.

Правителството дава рамо на застрояването на Кара дере от офшорка с незнайни собственици, обявиха Зелените. Според тях "Мадара Юръп" е собственост на офшорка, регистрирана в Малта.

Спрете да гоните инвеститорите, скочи Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. "Еколозите не позволяват изграждането на нови обекти в летните и зимните курорти. Ако продължават да пречат на развитието на страната, ще изчезнем като нация и сме обречени на мизерия и глад", обявиха хотелиерите и ресторантьорите. 

"Проектът попада в две Натура - зони, върху които трябва да се построят 1200 жилища в сгради от 1 до 5 етажа", твърдят още еколозите. Те обвиниха общинарите от Бяла, че "ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Кара дере".

"Предвижда се изграждането на екоселища в землището на с. Самотино в близост до местността Карадере, които ще имат нулеви емисии на въглероден диоксид", отговори "Мадара Юръп". Преди ден от Министерския съвет съобщиха, че става дума за три хотелски структури и зони за отдих. "Мадара Юръп" обяви, че строи екологично и ще бъдат спазени всички изисквания на Натура 2000, а плажната ивица, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати.

Фирмата обеща да направи изцяло нова Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

ГЕРБ светкавично яхна скандала. Зад проекта стои братът на Сергей Станишев - арх. Георги Станишев, каза зам.-шефът на ГЕРБерите в НС Димитър Главчев. Брат ми няма никакви концесии за строеж в Карадере, възмути се от Брюксел соцлидерът. "Това е нова фаза на лудост на някои среди, не знам кои. Аз съм архитект и се занимавам с проекти. Нямам концесии и нямам нито грам земя", опроверга слуховете и арх. Георги Станишев.

Инвестиционният проект "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт" трябва да отговори на всички изисквания по екозаконодателството и Закона за устройство на територията, за да стане факт, заяви Министерството на икономиката и енергетиката. Ведомството допълни, че меморандумът не дава реален старт на проекта, който е само в идейна фаза.