16-годишна варненка с енергиен екшън план пред Еврокомисията

Мисия Варна

20-03-2014, 12:27

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Планът предвижда намаление на въглеродните емисии с 30% до 2030-та

16-годишната Енита Енчева от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" защитава пред Европейската комисия план за действие, наречен "Нова енергия за Европа". В документа, изработен от ученици от цяла Европа, се предвижда намаление на въглеродните емисии с 30% до 2030 г. Енита е единствената българка, която участва в екип, заедно с нейни връстници от общо 10 европейски страни, посетили Брюксел през тази година.

Десетокласничката заминава за белгийската столица, благодарение на инициативата "Млади идеи за Европа", чийто координатор за България е Общественият център за околна среда и устойчиво развитие. Миналата есен нейното училище стана участник в международния проект на фондация "Робърт Бош", чиято цел е да даде възможност на младите хора за участие в диалога за бъдещето на Европа.

В продължение на седмица, учениците разработваха идеи за устойчивото енергийно бъдеще на Стария континент, а след това ги защитиха пред публика, като влязоха в ролята на евродепутати. Енита Енчева получи правото да представи енергийните идеи на младежите от България, след конкурс - есе и интервю на английски език.

"Научих се как да лобирам, ако искам да прокарам идеята си. Да намирам точните доводи и аргументи, с които да я защитя", разказва момичето за натрупания опит по време на проекта. По отношение на намалението на въглеродните емисии с 1/3 до 2030-та, Енита смята, че не е неизпълнимо. "Ако има желание, може да се случи", казва варненката, чула в Еврокомисията и доводи "против". Очарована е от обикновените хора в белгийската столица. "Много са топли и мили, винаги готови да ти помогнат, въпреки че не те познават", разказва девойката.

През 2030 г., когато сама ще гради бъдещето, за което днес се бори, Енита Енчева, вижда себе си като актьор. Планира да учи актьорско майсторство в НАТФИЗ, а голямата й мечта е училището по изкуствата в Ню Йорк. Но ако не се случи, има резервен план – ще стане юрист. "Няма значение какво ще работиш, важното е да го правиш от сърце", смята ученичката.В петък още 26 деца, този път от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще защитят пред публика свои новаторски идеи за бъдещите енергийни нужди на Европа. Гимназията е четвъртото учебно заведение у нас и второто във Варна, което става участник в инициативата "Млади идеи за Европа".

Част от учениците ще "сформират" три политически партии и ще се борят за място в Европарламента. Други ще им задават неудобни въпроси, като представители на неправителствения сектор и медиите. Трета част ще бъдат в ролята на застъпници и ще следят за честното провеждане на изборите. Патрон на събитието ще бъде Биляна Раева – представител на община Варна в Брюксел.