450 деца ще се състезават във фолклорния конкурс "Диньо Маринов"

Варна Лайф

20-03-2014, 12:02

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гайдари изсвириха химна в Морската

На 28, 29 и 30 март в Младежки дом и в Икономическия университет

Над 450 млади таланти ще участват в ХХ Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов". От 18 области са певците, инструменталистите, камерните вокални и инструментални групи, народните хорове, оркестрите и ансамблите.

Две поредни години детският конкурс печели приза "Събитие на Варна" в дейностите с деца и младежи. Тази година празнуваме двадесетата година от създаването на конкурса от Диньо Маринов. Негови организатори са Министерството на образованието и науката, Община Варна и Общински детски комплекс.

Журито, което ще оценява изпълненията на участниците в конкурса е в състав: проф. д-р К. Бураджиев - АМТИИ – Пловдив, диригент и преподавател по тамбура, проф. д-р Л. Досев - АМТИИ – Пловдив, преподавател по кавал, Ангел Добрев - композитор и преподавател в НУИ ”Л. Пипков” София, ас. Иван Георгиев - АМТИИ – Пловдив преподавател по гайда, ас. Данка Цветкова - АМТИИ – Пловдив, преподавател по народно пеене и ас. Галя Петрова - АМТИИ – Пловдив, преподавател по народно пеене.
Участниците са от всички фолклорни области в страната: Пловдив, Монтана, Търговище, Карлово, Добрич, Бургас, с. Черни Вит, област Ловеч, Плевен, София, Ямбол, Котел, Велико Търново, Русе, Чепеларе, Нови Пазар, Пордим, Дулово.

Ще се състезават в две категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка категория и група, награда на кмета на Варна, награда на ОДК-Варна "Диньо Маринов" за най-добър гайдар, награда за най-добър музикален педагог, награда на АМТИИ – Пловдив, запис в радио Варна, награда на Национален дворец на децата-София. Всеки участник ще получи грамота за участие.

Официалното откриване на конкурса е на 28 март от 10:00 ч. в концертна зала на Младежки дом. Конкурсната програма е на 28 и 29 март в Младежки дом и на 30 март 2014 г. в Икономическия университет. На 29 март 2014 г. от 19.00 ч. в Аулата на Икономическия университет ще се проведе тържествен юбилеен концерт.