Шефът на "Строителен контрол" в общината обвинен в рекет и корупция

Мисия Варна

20-03-2014, 12:06

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Красен Якимов и главен инспектор Красимир Ташев обещавали да не съставят актове за строителни нарушения срещу солидно парично възнаграждение

Варненец обвини в корупция и рекет началника на отдел "Строителен контрол" към дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" в община Варна. Сигналът е изпратен до кмета на града Иван Портних от Драгомир Стефанов - представител на Международния полицейски център за България под егидата на ООН, научи Varnautre.bg.

"Началникът на отдел "Строителен контрол" Красен Якимов, съвместно с главния инспектор Красимир Ташев рекетират строителни фирми и граждани, като срещу солидно парично възнаграждение, обещават на същите да не им съставят актове за строителни нарушения в дългосрочен период. При сигнали за нарушения същите строителни фирми са прикривани и защитавани", съобщава Драгомир Стефанов в сигнала си. 

Умишлено се забавяли и не изпълнявали и влезли в сила заповеди за принудително събаряне на незаконни постройки, за което длъжностните лица също получавали парична отплата.  

"Отказва се заверка на строителен проект - част ПБЗ (План безопасност и здраве) под претекст, че същия не е правилно изработен. На гражданите се предлага проектът да бъде изработен от самите длъжностни лица срещу сумата от 400 лева, като се има предвид, че реалната стойност на такъв проект е 150 лева", разказа още Стефанов. Служебните лица до такава степен се сраснали с корупционните механизми, че дори парадирали с това и демонстрирали поведение на недосегаемост. 

Представителят на Международния полицейски център Драгомир Стефанов отправя молба към кмета да предприеме необходимите мерки за изясняване на информация и да бъдат наложени съответните санкции. Сигналът е подаден на 11 март тази година. 

Името на Красен Якимов не за първи път се свързва със скандал. През 2009 г. той бе главно действащо лице в казуса "Перчемлията", когато екскметът Кирил Йорданов, позовавайки се на информация от Якимов, обвини служителя на районната администрация на "Приморски" Илия Костадинов, че е издал разрешително за изсичане на гора в местността. Там в последствие се оказа, че гора никога не е имало, но Костадинов все пак беше уволнен. Той пък от своя страна заведе дело за клевета срещу Кирил Йорданов. 

Преди да се стигне до делото, вече бившият началник на дирекция "Устройство на територията" в район "Приморски" Илия Костадинов поиска извинение от кмета и уволнението на човека, който го е подвел - Красен Якимов.

В открито писмо до Кирил Йорданов и всички медии Костадинов посочи и че началникът на отдел "Строителен контрол" е превишил правата си, като е иззел неправомерно строителни документи от районната администрация. "Якимов без писмо, заповед или друг документ, съпровождащ процедурата, е иззел всички оригинали на подробните устройствени планове за този район (бел. а. "Перчемлията"), като се е държал много нагло", разказа в писмото си тогава Костадинов. 

Пак според писмото на Костадинов от 2009 г., Якимов е бил по-известен в средите на общинските служители  като момчето за "мокри поръчки". По онова време успял да втълпи на всички, че е много близък с екскмета Кирил Йорданов, затова и никой не смеел да му се противопостави. Откритото писмо на Костадинов до Кирил Йорданов тогава остана без последствия за Якимов.