Няма да има американска военна намеса в Украйна

Новините

20-03-2014, 09:57

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

НАТО очаква разширяване на руската инвазия

Президентът на САЩ Барак Обама изключи перспективата за каквато и да било американска военна намеса в Украйна, но заяви, че ще заложи на дипломацията за излизане от задънената улица с Русия във връзка с Крим, предаде Ройтерс.

Не възнамеряваме да се впускаме във военна интервенция в Украйна, заяви Обама в интервю за телевизия Кей Ен Ес Ди - клон на Ен Би Си Нюз в Сан Диего, Калифорния. Вместо това ще мобилизираме своите дипломатически ресурси, така че да създадем убедителна международна коалиция, която ще отправи ясно послание, каза американският президент.

Смятам дори украинците ще признаят, че да предприемем военни действия спрямо Русия за нас е неприемливо, а не би било добре и за самите украинци, допълни Обама.

Междувременно Москва заяви, че ще отвърне равностойно на американските санкции, наложени на руски висши представители заради кримската криза, и обмисля и други стъпки, ако Вашингтон засили напрежението. Това каза руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

В свое официално изявление от тази нощ генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък заяви, че анексирането на Крим от Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа от времето на Студената война, пише "Уошингтън поуст".

Расмунсен, който изнесе лекция на тема сигурност в института „Брукингс" в американската столица, изрази притеснения, че Москва може да разшири своята намеса и отвъд полуострова, по-специално в Източна Украйна.
Той изрази съмнение, че нахлуването на руските военни е било реакция в защита на местното население и допусна, че действията на президента Владимир Путин са част от "стратегия за упражняване на контрол в региона".

Генералният секретар на НАТО осъди събитията в Крим като "военна агресия, която ще има дългосрочни последици за сигурността на Европа" и обвини Русия, че пречи на връзките между бившите си съюзници от СССР и Запада.

В заключение Расмунсен каза, че „Кримската криза ще окаже влияние и върху политиката на алианса при приемането на нови страни членки, както и върху политиката в областта на контрола над ядрените оръжия.