Варненската "Екохим" открива завод във Виетнам

Новините

20-03-2014, 06:38

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Производителят на сухи строителни смеси ще си сътрудничи с местната компания Song Da Cao Cuong

Варненският производител на сухи строителни смеси "Екохим" подготвя откриването на завод във Виетнам. Новината за това съобщи в. "Преса" покрай предстоящото посещение на премиера Пламен Орешарски в азиатската държава в началото на април, по време на което той ще присъства на официалното откриване на предприятието. Информацията беше потвърдена и от собственика на дружеството, който в момента се намира там. Една от причините за решението на фирмата да стъпи на нетрадиционния за България пазар е, че това ще й позволи да разшири бизнеса си, тъй като в Европа възможностите са ограничени от голямото предлагане.

Новата фабрика

"Екохим" е малко предприятие (по данни на НОИ към ноември 2013 г. в него работят 9 души), което е създадено преди осем години. Занимава се с производство на лепила за плочки и топлоизолации, шпакловъчни смеси, декоративни мазилки, грундове и хидроизолации, а основният му пазар е вътрешният (негови продукти например са вложени в строителството на комплекса "Слънчев ден").

В края на миналата година "Екохим" подписва договор за сътрудничество с виетнамската компания Song Da Cao Cuong, която е един от големите производители на газобетон. "Практиката към настоящия момент е тези тухли да се лепят с цимент и пясък. Цехът, който предстои да открием, ще произвежда в първия си етап лепила и шпакловъчни смеси за съществуващото производство на виетнамския ми партньор", каза собственикът на българската фирма Явор Янакиев за "Капитал Daily".

Партньорът му Николай Ников уточни, че "Екохим" е била избрана след внимателно проучване. "За да достигнем дотам, че виетнамският партньор да ни избере, продуктите ни първо минаха сериозни тестове за качество", каза той.

Фабриката се намира в Северен Виетнам, на 50 км североизточно от столицата Ханой в град Фа Лай, провинция Хай Зън. "Ще стартираме с дневно производство 20 тона, като идеята е в края на втората година да е 150 тона на ден", уточни Янакиев.

И бъдещи планове

На втория етап заводът ще започне производство на хидроизолации, декоративни мазилки и сухи лепила с различно приложение. В края на годината се предвижда пускането и на завод за EPS тухли, с което "Екохим" ще стане първото предприятие във Виетнам с готови решения за пасивни къщи и работещо в направление за опазване на околната среда. "Разбира се, има още няколко идеи в това направление, но те ще бъдат в един по-късен стадий", добави Янакиев.

Той не уточни каква е инвестицията и колко работни места ще бъдат открити. Засега собственикът на дружеството е единственият български специалист, който работи във Виетнам. "В близко бъдеще с разширяване на дейността бих искал да привлека и други специалисти в различни области - архитектура, козметика, фармация", каза той.

Защо Виетнам


Причината "Екохим" да се насочи към Виетнам е, че европейските пазари са пренаситени със стоки от всякакъв тип, обясни Янакиев. "Затова сметнах за разумно да потърся реализация на друг пазар", каза той. По думите му изборът на Виетнам не е случаен. "Това е държава, която за разлика от почти всички страни е в подем", обясни Янакиев. Другата причина е, че виетнамците са много положително настроени към България. "Тук няма човек, който да не е чувал за родината ни, и с радост поемат всички технологии, които им се подават", каза той.