Кабинетът разреши изграждането на курорт в местността Кара дере

Архитект е братът на Станишев

На днешното си заседание, проведено във Видин, правителството разреши изграждането на "три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" от инвеститора "Мадара Юръп" АД върху собствени имоти в община Бяла, съобщава "Дневник".

Местността Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

С решението си кабинетът определя проекта за приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите заради предвиденото вложение от над 100 млн. лв. и предвиденото разкриване на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.

Така проектът ще получи помощ от държавата под формата на индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група. Не се поемат финансови задължения от страна на държавата.

Бургаската екоинспекция одобри изпълнението на проекта през май 2011 г. екосдружения тогава изпратиха жалба до министъра на околната среда, защото според тях има пропуски в становището на инспекцията.

Планът тогава предвижда застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Инвестицията се изчисляваше на близо 1 млрд. евро, припомня "Капитал". Този първоначален проект, наречен тогава Sea Gardens е изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. В България студиото си партнира с арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев.

Проектът сега е преработен и на този етап обхваща разгърната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ.

Според проверка на "Капитал" от май 2013 "Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър груп" – публична компания на Българската фондова борса, която не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти). Според отговор на "Мадара Юръп" до "Капитал" "дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда (Rainbow Malta и Madara Bulgarian Property Fund), в които влизат като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори".