ДКЕВР започна отнемане лицензите на ЕРП-тата

Новините

19-03-2014, 15:54

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е открила процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия", издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.

Основание за това е чл. 59, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката, който предвижда подобна мярка при системно неизпълнение или нарушение на задълженията по подписаните договори.

Установени са сериозни нарушения от страна на електроснабдителните дружества.

В мотивите се казва, че ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО Продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания. Подчертава се, че действията на трите ЕРП-та лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система.

Посочва се, че към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:
ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.
ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.
Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

На 7.04.2014 г. от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества./news.ibox.bg/