Парламентът не разгледа декларация за събитията в Украйна

Отлагането е по настояване на ДПС

Управляващото мнозинство отложи очакваното обсъждане на парламентарна декларация за събитията в Украйна, каквито намерения бяха изказани във вторник, съобщи mediapool.bg.Такава точка въобще липсва в дневния ред на цялата програма за седмицата.

При обсъждането на дневния ред Десислав Чуколов от Атака повдигна въпроса като отбеляза, че в информационните емисии, вестниците е обявено как българското НС ще разгледа темата за Украйна и проектите за декларация. Затова депутатът поиска председателят на парламента Михаил Миков да се възползва от правомощията си и сам да предложи Украйна да бъде точка от парламентарната програма през седмицата.

Миков отбеляза на свой ред, че не медиите определят дневния ред на Народното събрание.

Отлагането стана по настояване на ДПС. По информация на "Дневник" целта е да бъде подготвен общ проект на декларация на четирите парламентарни групи. Депутати от управляващото мнозинство очаквали до края на седмицата документът да е готов и приет от парламента, а днес работни групи ще подготвят проект.

Досега бяха внесени три проекта за декларации за ситуацията в Украйна - от ГЕРБ, БСП и "Атака",

Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че позицията на България трябва да се движи "в рамките на европейската позиция със своите специфични интереси и нюанси”.

В проектодокумента на БСП се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. След тричасови дебати на пленума в събота обаче този вариант на декларацията е бил сериозно редактиран и в позицията на БСП осъждането на Русия бе смекчено, като се избегна дори споменаването на нейното име и бе обявена посока "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз".

От ДПС обявиха, че няма да внасят декларация, но ще участват в дебата. Декларацията на ГЕРБ осъжда остро Москва, а "Атака" е против санкциите на ЕС и за признаване на присъединяването на Крим към Русия. Позицията на "Атака" е, че България трябва да наложи вето на санкциите към Русия, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в сряда, който изрази несъгласие с отпадането на декларацията от дневния ред и нарече това "политика на щрауса".

Той поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират парламента за позицията на България по кризата в Украйна. От парламентарната трибуна Сидеров заяви, че те трябва да направят това преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия.