Търсят работа на варненски младежи

За днес е организирана трудова борса в Двореца на културата

Трудова борса за младежи организира днес във Варна Агенцията по заетостта. Тя е част от общо 128-те трудови борси в цялата страна, които ще бъдат организирани през 2014 г. 28 от тях ще са насочени изцяло към младежите до 29-годишна възраст. Това съобщава на страницата си Агенцията по заетостта, цитирайки медийна изява на изпълнителният директор Асен Ангелов.

Трудовите борси дават възможност за пряк контакт между работодателите и търсещите работа. До края на месец март ще се проведат седем такива срещи – във Варна, Бургас, Нова Загора, Долни чифлик, Стралджа, Кубрат и село Кирково. Подробна информация и график на събитията са публикувани на сайта на агенцията.

„Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат трудности при намиране на работа”, каза още Асен Ангелов. Той напомни, че проблемът с младежката безработица остава сред основните не само за България, но и за всички останали страни от Европейския съюз. Затова през тази година всички държави ще получат целево финансиране по Европейската младежка гаранция. За България то се очаква да бъде в рамките на 100 млн. лева, които в момента прецизно се разпределят по направления.

Ангелов отчете, че усилията за овладяване на младежката безработица вече дават резултат. През февруари тази година регистрираните в бюрата по труда младежи до 29-годишна възраст са с над 6 000 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. „Това означава, че част от тях са започнали работа”, потвърди изпълнителният директор на АЗ.

Днешната специализирана трудова борса ще се проведе в зала 20 на Двореца на културата, а началото е определено за 10:00 часа.