Снимки от плажа провалят кандидати за работа

Препълнени с информация CV-та намаляват шансовете за успех

Снимки от плажа и от купони в CV-то се оказват препъникамъкът към мечтаната работа за хиляди български младежи.

„Неподходящата снимка е сред най-честите грешки, които правят кандидатите за работа. Другите грешки са лошият правопис и многото информация в CV-то”, обясни експертът в отдел „Човешки ресурси” в голяма хранително-вкусова компания Катерина Куртева. Според специалиста по подбор на персонала препълнената с информация автобиография, вместо да впечатли началника, би го отегчила и така кандидатът би загубил всички шансове да намери нова работа. Затова според специалистите автобиографията трябва да съдържа само най-важната информация която е пряко свързана с позицията, за която кандидатства безработният.

За да помогнат на младежите в подготовката на нужния документ, организаторите на 13-ото издание на „Дни на кариерата“ отвориха специално информационно гише „Клиника за CV”.

„Най-често ни питат дали да изпратят снимка и как да структурират автобиографията си”, допълни още Катерина Куртева. Тази година на изложението бяха дошли 122-ма работодатели, които предлагаха стаж и работа за младите хора. По данни на организаторите интересът към инициативата се покачва с всяка изминала година, а един от 6-има посетили на изложението през годините са намирали стаж или работа.

„През миналата година в Столична община стажуваха 70 младежи. Надявам се, че тази година ще удвоим броя им”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на „Дни на кариерата“.

От началото на годината България се включи в европейската инициатива „Гаранция за младежта“, според която държавата трябва да намери работа на младежи до 25 г. до 4 месеца след като се дипломират. За целта експерти в бюрата по труда ще изготвят кариерни профили на безработните на базата на които ще им търсят подходящ работодател. От януари 7000 младежи са започнали работа по тази инициатива, отчетоха от социалното министерство. „Още 6000 – 7000 младежи имат готови планове за действие и предстои да им бъде намерена подходяща позиция”, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

От Агенцията по заетостта заявиха, че до края на годината ще организират 128 трудови борси, на които търсещите работа могат да намерят препитание.