Из миналото на арестувания кмет на Тетевен

Новините

19-03-2014, 06:39

Снимка:

© Общинска администрация Тетевен

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Милен Ганев е обвинен в длъжностно престъпление

Окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвинения в длъжностно престъпление срещу кмета на Тетевен Милен Ганев и заместника му Детелин Пърлев. Двамата ще останат в ареста за още 72 часа. Кметът и заместника му бяха арестувани от ДАНС в късния следобед в понеделник, заедно със другите двама заместници Десислав Цветанов и Лесчана Хаджиева, срещу които обаче не е повдигнато обвинение.

БНТ съобщи, че обвиненията срещу двамата са, че са ощетили общината като са прекратили предсрочно договор за доставка на хранителни продукти за общински заведения и провели процедура по Закона за обществените поръчки, която била спечелена от близка до кмета на общината фирма. Става въпрос за периода април 2012 г. - август 2013 г. като по предварителни данни, сумата е около 1 милион лева.

По-рано председателят на Общинския съвет на Тетевен Мадлена Бояджиева (ГЕРБ) предположи, че става въпрос за нарушения при обществени поръчки. "Искали сме във времето да включим общински съветници в комисията за обществени поръчки, това не се случи. Мотивите бяха, че няма достатъчна експертност в общинските съветници", каза тя в сутрешния блок на bTV. Бояджиева каза още и, че общинските съветници са били изолирани от кмета.

След като при ареста липсваше информация за настоящите следствени действия, закономерно прожекторите се обърнаха към миналото на Ганев. А то изобилства от любопитни политически, бизнес и криминални информации.

Партийни дела

Повече известен с бащиното си име кметът на Тетевен не винаги е носил сегашната си фамилия, като се е прекръстил от Калинов на Милев. Той е избран за кмет на местните избори през 2011 г. с листата на Земеделски народен съюз (ЗНС), сега коалиционен партньор на формацията на Николай Бареков "България без цензура". В биографията си на сайта на община Тетевен Ганев е написал, че е завършил средното си образование със специалност "Електротехника" и висше в Шуменския университет, специалност "Социални дейности". До края на 1989 г. е работил в БКС - Тетевен, също така в сферата на търговията и услугите в "Балкантурист" като барман, сервитьор и портиер. Две години е дървосекач в Коми. В биографията си Милев е написал още, че "посреща прехода като магазинер в "Булгарплод"." След това влиза в частния бизнес, от тогава до есента на 2007 г. управлява еднолично собствените си фирми, занимаващи се с внос, преработка и търговия на захар и съпътстващите ги дейности, свързани с продукта. Прокурист на "Деспред" и консултант в туристическия бранш.

На местните избори през 2007 г. Ганев е бил кандидат за кмет от "Демократи за силна България" (ДСБ), СДС и ЗНС, но остава трети. Заради подкрепата си на втори тур за кандидата на ГЕРБ Николай Павлов, който печели изборите, Ганев е избран впоследствие за председател на общинския съвет. Той е един от основателите и местен лидер на ДСБ в Тетевен. От формацията твърдят, че тогава Милев е имал близки отношения с бившия председател на Надзорния съвет на СИБанк Славчо Христов, на което дължал и партийния си пост. На парламентарните избори през 2009 г. обаче работи за листата на партията на Яне Янев – РЗС, заради което малко след това е изключен от ДСБ. В листата на РЗС за Ловешкия регион тогава на трето място беше поставен брата на бившия съветник от ДАНС по времето на тройната коалиция, сега обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров – Огнян Петров.

Човек на прехода

Името на Милен Ганев нашумява през 1998 г. покрай т.нар. афера "Шугъргейт", свързана с контрабанда на захар по схемата кредити срещу захар от дружества, близки до "Мултигруп" и групировката СИК. Фирмата на Ганев "Вълна М2" е едно от дружествата замесени в схемата. Той е теглил два кредита за общо 12 милиона USD през май и през декември 1995 г., за купуването съответно на 10 000 тона бяла двойнорафинирана захар и на 32 000 тона сурова захар, като и двете количества са заложени като обезпечение. На 22 юли 1996 г., ден след последната редовна вноска по дълга към ПЧБ, Вълна М2 обезпечава тези два кредита с друг залог - 29 000 тона бяла захар с цена 430 USD за тон, която по-късно е продадена. СИК също е предоставила на Ганев 3 000 000 USD, за да ги вкара в оборот. Парите били дадени на търговеца без писмен договор, гарант на сделката станал президентът на "Литекс комерс" Гриша Ганчев.

При фалита на банките през 1996-7 г. "Вълна М2" остава в списъка на кредитните милионери като дължи на Първа частна банка над 18 млрд. стари лева главница и още над 2 млрд. лв. лихви. Фирмата е била и длъжник на "Балканбанк", но дългът й е поет от "Селскостопанска кредитна централа", която през 2000 г. фалира под тежестта на подобни задължения.

По това време Ганев е обявен за общонационално издирване, а в последствие се издирва и от Интерпол. Всъщност това, че го издирваше международната полицейска организация е бил по-малкия проблем на Милен Ганев в онзи период. По-големият е, че тогава са го издирвали и хора от силовите структури на мутрите, които той е завлякъл с пари.

Към момента "Вълна М2" не е пререгистрирано в Търговския регистър и реално няма дейност, като продължава да фигурира в списъка на длъжниците на НАП с над 370 хил, лв. данъчни задължения.

Любопитен момент е, че Ганев е призован от Софийския районен съд да се яви на 18 ноември 2007 по гражданско дело за облигационен иск заведен от "Бул инс" срещу него. Призовката е чрез Държавен вестник, което показва, че не е бил открит на адреса си по лична карта или по друг начин. По това време той вече е председател на Общинския съвет на Тетевен.

Според имотната му декларация пред Сметната Палата през 2011 и 2012 г. кметът няма никаква недвижима собственост и само 10 хил. лв. кредит от Първа инвестиционна банка. През 2012 г. се сдобива с джип за 3000 лв.

Справка в имотния регистър показва, че през годините Ганев е бил далеч по-имотен. През 1996 г. НАП налага възбрани върху земеделски земи, собственост на сегашния кмет, а през 1997 г. и върху хотел "Тетевен" (който той владее чрез приватизираното "Вежен турист"). През 2005-6 г. част от възбраните са вдигнати с определения на Ловечкия окръжен съд. Интересен детайл е, че като лице за контакт на хотел "Тетевен" в редица туристически сайтове е посочен зам.-кмета на Ганев Детелин Пърлев.

През 1996 г. дарява друг свой имот на дъщеря си Гергана, като до 2006 има сключен с нея договор за ползване.