Светът се стяга за нова студена война

Новините

19-03-2014, 06:09

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ЕС не признава и няма да признае анексията на Крим и Севастопол от Русия

Обявеното от президента Владимир Путин решение да присъедини Крим към Русия предизвика незабавната гневна реакция на Запада, който заплаши Москва с изолация и нови санкции.
Президентът на САЩ Барак Обама отправи покана за спешна среща на лидерите от Г-7 и ЕС. Той предложи разговорите да се състоят следващата седмица в Хага, където Обама ще бъде за форум за ядрената сигурност. “Основна тема на срещата ще е ситуацията в Украйна и стъпките, които Г-7 може да предприеме в отговор на събитията и в подкрепа на Украйна”, посочиха от Белия дом.

US вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че действията на Москва не могат да бъдат определени другояче освен като “заграбване на земя”. “Ако Русия продължи по същия път, нейната икономическа изолация ще нараства и ще се сблъска с допълнителни санкции от страна на САЩ и ЕС”, отсече Байдън. Ден по-рано Вашингтон и Брюксел наложиха санкции на официални руски и украински представители от близкия кръг на Путин.
ЕС не признава и няма да признае анексията на Крим и Севастопол от Русия, обявиха в съвместно изявление президентът на ЕС Херман ван Ромпьой и шефът на Еврокомисията Жозе Барозу.
Германската канцлерка Ангела Меркел определи действията на Москва като нарушение на международното право и подчерта, че на същото мнение са международни организации като ООН, ЕС и ОССЕ.
Френският президент Франсоа Оланд пък настоя на следващата среща на върха на ЕС на 20-21 март Европа да “даде строг и координиран отговор на новите стъпки, които бяха предприети”. Оланд посочи, че “Франция не признава резултатите от референдума в Крим, нито анексията на региона от Русия”.
Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Русия е избрала “пътя на изолацията” и съобщи, че Лондон замразява военното сътрудничество с Москва. “Трябва да сме готови да планираме нови отношения между Русия и Запада през идните години, които ще бъдат различни от тези през последните 20 години”, обяви пред парламента Хейг.
“Това ще са отношения, при които институции като Г-8 ще работят без Русия, военното сътрудничество ще бъде намалено и ще трябва да се вземат решения за намаляване на европейската зависимост от износа на руски енергоизточници”, обясни Хейг. Той допълни, че Великобритания замразява лицензите за износ на оръжия за Русия поради опасения, че те могат да бъдат използвани срещу Украйна. Хейг призова и други държави от ЕС за същото.
“Украйна и целият свят никога няма да признаят анексията на украинска земя”, отсече президентът Олександър Турчинов. И сравни действията на Путин с тези на нацистка Германия.
Партията на боксовата легенда Виталий Кличко - “Удар”, призова Киев незабавно да прекъсне дипломатическите отношения с Москва.