Гриф "секретно" отложи делото срещу Станишев

Новините

18-03-2014, 16:05

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той може да получи само глоба от 500 до 5000 лева, ако вината му бъде доказана

Съдът отложи за 12 май делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев по обвинение, че е докато е бил премиер, е изгубил секретни доклади. Делото трябваше да започне във вторник, след близо четиригодишно разследване, което се превърна в нещо като Параграф-22 – прокуратурата не успя да открие секретните доклади, за чието изгубване е обвинен Станишев, а ако бе открила докладите, те вече нямаше да са изгубени.

Отлагането на делото в Софийския градски съд (СГС) също се завъртя по схемата Параграф -22 - понеже делото е с гриф "секретно", Сергей Станишев няма как да получи препис от предложението на прокуратурата, той да бъде глобен за изгубването на докладите, съобщи Mediapool. Според Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъде даден ход на делото, обвиняемият трябва да получи документа в задължителния 7-дневен срок преди първото заседание.

Според защитата основна причина за този проблем е грифът "секретно", който държавното обвинение е поставило на постановлението си, с което предлага Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност заради чистото си съдебно минало и глобен по чл. 78а от Наказателния кодекс.

"При тези производства, това постановление замества обвинителния акт, и поне 7 дни преди заседанието трябва да получи копие. До настоящия момент, не го е получил. Проблемът е, че прокуратурата е сложила гриф за класифицирана информация на постановлението. Не ни го дават, защото е секретно... Трябва да му се връчи физически копие от постановлението. Защо трябва да се внася в Народното събрание. Повече от месец полагаме усилия да се намери начин да получим физически това постановление и делото да не се отлага. Към настоящия момент, се оказва,
че някакви служители по класифицираната информация са по-важни от съда, и пречат на работата му. Това е ненормално", възмути се защитникът на политика – Васил Василев.

Самият Станишев не се яви в съдебната зала във вторник. Той може да получи само глоба от 500 до 5000 лева, ако вината му бъде доказана. Прокуратурата общо 4 пъти внасяше предложението за налагане на глоба в СГС, но магистратите всеки път откриваха пропуски и неясноти и го връщаха обратно на разследващите.

Според тезата на обвинението Станишев е изгубил документите, докато е бил премиер. Те така и не бяха открити. Прокуратурата настоява лидерът на БСП да бъде освободен от наказателна отговорност и да се размине с глоба, защото не е бил осъждан, а действията му не са довели до имуществени вреди за държавата.

Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".

Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от секретното деловодство на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един на Министерството на отбраната и един на НАТО.

Делото на три пъти бе внасяно от Софийската градска прокуратура (СГП) в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба, но СГС всеки път го връщаше за отстраняване на неясноти и противоречия. За последно държавното обвинение прати казуса на следствието, за да бъдат открити данни, че лидерът на БСП умишлено е изгубил класифицираните документи.

Разследването продължи толкова дълго, тъй като прокуратурата положи сериозни усилия да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Пореден опит за приключване на случая направи и новият главен прокурор Сотир Цацаров. Той поиска сваляне на имунитета на Станишев, а лидерът на БСП се отказа от него. Само два дни преди искането на Цацаров, лидерът на БСП и ПЕС изпрати писмо до държавното обвинение, в което настоя делото му да бъде ускорено или да бъде прекратено, ако разследващите не разполагат с достатъчно доказателства, за да го вкарат в съда.