Автори на идеи за конкурса "Блумбърг" ще търсят европейско финансиране

20 март: ОИЦ-Варна насочва участници от предварителната надпревара за конкурса към новите оперативни програми

Автори на идеи от предварителната селекция във Варна за конкурса "Блумбърг" ще бъдат подпомогнати с информация за възможностите за европейско финансиране, чрез които биха могли да реализират идеите си. Те ще участват в семинар на тема "Европейско финансиране за развитие на идеи за Варна", който ще се проведе на 20 март в Областния информационен център.

Форумът се организира от ОИЦ-Варна със съдействието на Община Варна. Той има амбицията да събере на едно място 15 идеи, участвали в предварителната надпревара на общината за избор на проект, с който Варна кандидатства в конкурса на фондация  "Блумберг филантропис" – "Предизвикателство за кметове" в края на януари. За участие в семинара са подбрани единствено подадени и некласирани на първите 4 места варненски проекти, които имат потенциал да се развият и реализират с европейско финансиране.

На участниците ще бъде предоставена информация за възможностите за кандидатстване по новите оперативни програми през програмния период 2014-2020 година. Те ще бъдат запознати и с примерни документи и ключови моменти при кандидатстване и изпълнение на проекти с европейски средства. По време на семинара присъстващите ще бъдат групирани тематично в отделни модули според полето на действие на техните идеи- наука, образование, социална сфера, технологично развитие, иновации и др. Целта е да се даде шанс на авторите да доразвият своите предложения и да намерят финансиране за тях.

Припомняме, че варненци излъчиха общо 26 идеи (вижте тук описанието на най-интересните от тях). Жури, определено от кмета Иван Портних, отся предложенията и така се стигна до избистрянето на идеята, с която морската столица на България участва в "Предизвикателство за кметовете", а именно "Танцувай на математика". Финалното варненско предложение, съчетава идеите от няколко проекта - "Варна – зелен град" на Николай Тодоров и Младежка група "Аморфа" и "Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата" - на Фондация "Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева". "Танцувай на математика" се фокусира върху създаване на възможност за учене чрез преживяване в приятна среда в непосредствена близост до дома, чрез използването на метода сугестопедия, който е българско изобретение. Очакваният ефект е връщане на интереса и радостта от ученето - с повече вдъхновение, увереност и ефективна комуникация.