Путин подписа декрет за признаване на Република Крим

Новините

18-03-2014, 09:11

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Украинските и западните власти обявиха, че няма да признаят резултатите и осъдиха руската намеса там

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за признаване от Русия на "независима и суверенна Република Крим", a Севастопол - за град с особен статут, предадоха световните информационни агенции.

По-рано парламентът на Крим официално се обърна към Руската Федерация с предложение за приемане на Крим в състава на Русия със статут на република. Москва трябваше да вземе окончателното решение дали Крим да се присъедини към Руската Федерация.

Това се случва часове след обявяване на резултатите от референдума за определяне статута на Крим, според които 95% от гласувалите искат присъединяване към Русия. Избoрната активност бе 83,1%, което в абсолютни числа е над 1,2 млн. души, отишли до урните. Харков и Донецк също поискаха подобни референдуми.

Република Крим излезе с молба ООН и световната общност да я признаят като независима държава, която е сформирана от народа на Крим. Това се отбелязва в резолюция на Върховния съвет на Крим.

Украинските и западните власти обявиха, че няма да признаят резултатите и осъдиха руската намеса там. Според тях допитването е незаконно и нарушава както конституцията на Украйна, така и международни закони. Наложени са санкции на 21 руснаци и украинци. Русия бе обявила още преди референдума, че ще признае резултатите от вота.