Режат рушвета на чиновника

Новините

18-03-2014, 06:38

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Назначенията в администрацията - с централизирани конкурси

 
Обслужват ни само по телефона
До 2020 г. ще има поне 100 държавни услуги, които ще можем да заявяваме по телефона и по пощата. Мобилни групи от чиновници ще посещават хората с увреждания в домовете им и ще им бъдат предоставяни различни услуги.

 

Все повече дейности ще се извършват на едно гише. Освен това се предвижда да бъдат създадени центрове за услуги в областни и общински администрации. Там повече от едно ведомство ще обслужва гражданите. Така ще се спести времето, което хората и бизнесът губят във висене по опашки и обикаляне от едно ведомство до друго. Част от услугите ще се предоставят за извършване от частни фирми.

 

Предвижда се да се уеднаквят процедурите и документацията за поне 10 услуги за бизнеса в общините. Сроковете, в които хората се обслужват от чиновниците, ще бъдат намалени.

 

Административната тежест за гражданите и фирмите трябва да бъде намалена поне с 20 на сто след като се направи преглед на законите по сектори. Административните режими ще бъдат намалени с 10 на сто.
 
Държавата ще предлага 700 е-услуги
700 е-услуги ще се предлагат у нас от общо 2023, които се предоставят на гражданите и бизнеса. Кои ще минат онлайн още не е ясно. Това е записано в Стратегията за електронни услуги, която се очаква скоро да бъде представена.

 

Очаква се електронните услуги да доведат до намаляване на броя на служителите в общата администрация. Наскоро обаче вицепремиерът Даниела Бобева обясни, че досега електронизацията е довела до увеличаване на чиновниците. Причината за това била, че една част от фирмите не желаят да ползват е-услугите. Така например около една трета от фирмите предпочитат да си подават декларациите в НАП на хартия. Намаляването на администрацията обаче може да се постигне с вливане на една структура в друга. Така например правителството наскоро вля Комисията по стоковите борси и тържищата в Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Според доклада за състоянието на администрацията за 2012 г. електронни административни услуги предоставят едва 19% от централните администрации и 13% от териториалните. Според изследване на Евростат за развитието на електронното управление за 2013 г. едва 8% от лицата, използващи интернет, използват електронното управление за изпращане на попълнени електронни формуляри, а 23% го използват за връзка с публичната администрация.