Чуждите инвестиции - колкото за един мол

Новините

18-03-2014, 06:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Те са били - 58 млн. евро при 70 млн. евро за същия месец на м.г

Преките инвестиции в България през януари са били в размер, съответстващ на стойността за изграждането на малък мол. Те са били - 58 млн. евро при 70 млн. евро за същия месец на м.г. Това сочи статистиката на БНБ, обявена вчера.

 

Огласените данни обаче са предварителни, докато числото за миналата година е ревизирано. Обикновено при ревизията на данните стойностите значително се увеличават. Например първоначално обявените инвестиции за януари 2013 г. бяха 31 млн. евро, а впоследствие се увеличиха повече от два пъти. В миналото имаше още по-драстични разлики. Първоначално за януари 2012 г. бяха обявени чужди вложения на стойност 44 млн. лв., а впоследствие те нараснаха до 327 млн. евро. На този фон предварителните данни за януари 2014 г. не са толкова лоши.

Данните за инвестициите, както и добрата събираемост на данъците в първия месец на годината, карат анализаторите в Министерството на финансите да твърдят, че официалната прогноза за икономически растеж от 1,8% през т.г. може да се окаже консервативна.

Най-сериозните преки инвестиции у нас през януари са дошли от офшорки. От Британските Вирджински острови са влезли близо 20 млн. лв., а от традиционния топ инвеститор в България заради облекчените си регулации - Холандия, са постъпили 18,4 млн. евро. Най-сериозният отлив на капитали през месеца пък е към Франция - 9,5 млн. евро.

Официалната прогноза на финансовото министерство за т.г. е преките чуждестранни инвестиции в страната да се повишат с около 10%, т.е. от 1,55 млрд. евро през 2013 г. на 1,70 млрд. евро. През 2015 г. и 2016 г. очакванията са ръстът да продължи и след две години чуждите вложения у нас да достигнат близо 2 млрд. евро.

Инвестициите са сред най-важните показатели, от които може да се съди за развитието на икономиката. През април финансовото министерство трябва да представи новата версия на средносрочната бюджетна прогноза, от която ще стане ясно дали ревизира очакванията си за инвестициите.