Реакция, от която Русия ще я заболи

Парите

17-03-2014, 10:42

Снимка:

Money.bg, Die Welt, Die Zeit

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Напрежението в руската икономика вече се усеща

Един поглед върху руската борса казва много повече от хиляди думи. Още, когато на 3-ти март руският парламент разреши руски войски да навлязат в Украйна, с което започна и кримската криза, руският индекс RTS падна с 12 процента. В петък, два дни преди референдума, нервите на инвеститорите бяха отново опънати.

„От края на 90-те не съм изживявал подобна нестабилност”, коментира Алексей Кокин, анализатор в руската Investbank Uralsib. И продължава: забавянето на руската икономика, кризата в Крим и възможните санкции срещу Русия – всяко от тях увеличава все повече напрежението, казва още той.

Независимо обаче как Москва ще реагира на референдума, европейските външни министри днес ще обсъдят следващо ниво за санкции срещу Русия. Първата стъпка беше да се замразят разговорите за премахването на визите за руски граждани, както и блокирането на достъпа до ЕС на важни хора около Путин.

Но и без сериозни санкции напрежението в руската икономика вече се усеща. Прогнозата на Citibank за 2014 беше редуцирана от 2.4 процента на едва 1 процент растеж.

След проведения референдум вчера снощи германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заговори пред германската национална обществена телевизия за следващо ниво от санкции срещу Русия. „Европа ще даде подобаващ отговор на оспорвания референдум за Крим”, каза той.

Американският президент Барак Обама също потвърди възможността от още санкции срещу Русия в личен разговор по телефона с Путин. Америка и световната общност никога няма за признаят референдума в Крим, обяснил Обама. Докато руските войски се намират в Крим, дипломатическо решение не е възможно, обяснил още той.

Председателят на външната комисия в Европейския парламент Елмар Брок също поиска твърди мерки срещу Русия. Той поиска в интервю за германския вестник Passauer Neuen Presse „реакция, от която Русия ще я заболи”. Според него Русия е в тежка икономическа ситуация и се крепи само на продажбите на петрол и газ. Той не изключи и икономически санкции. „Краткосрочната печалба не трябва да пречи на свободното развитие в Европа”, посочва той./Money.bg/