С фиктивни водачи към светло европейско бъдеще

Новините

17-03-2014, 05:56

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Нищо чудно на предстоящите избори най-подготвените кандидати да останат извън Европарламента заради интригантство и егоцентризъм

Станишев повлече крак, Бареков не остана по-назад. И двамата ще са водачи на партийните си листи за европейските избори през май с ясното съзнание, че няма да станат евродепутати. Избирателите на БСП и партията на Бареков, както и да се нарича тя, ще бъдат призовани да гласуват за чучела - хора, които по време на кампанията ще ги убеждават в светлото европейско бъдеще и ще ръсят наедро обещания, които няма да са в състояние да спазят поради простата причина, че няма да стигнат до Европарламента. Как се нарича това? Лъжа? Измама? Подвеждане?

Пиарът на Станишев се опитва да представи фиктивното му водачество като въпрос на дълг, някаква политическа обязаност, едва ли не.

Според опорните точки на "Позитано" 20 не може председателят на ПЕС да не е поне водач на листата. Казвам "поне", защото по-голямата цел е еврокомисар. Колкото и да го усуква по темата, комисарският пост си остава възможен авариен изход за лидера на БСП в случай на драматичен изборен провал и опити за вътрешнопартийна мъст. До отстъплението обаче ще прибегне само в краен случай. От изявленията на Станишев засега личи, че няма намерение да сдава лидерския пост, ако ще партията да се продъни.

 Колко е важно да бъдеш евроводач?  

Решението кой да оглавява червената листа формално бе взето на планинския пленум на БСП в "Боровец" този уикенд. Довчера представяно като неизбежно, водачеството на Станишев изглежда все по-спорно. Веднъж, заради непочтеността към избирателя. И втори път - заради уязвимостта на шефа на ПЕС по линия на нежната му половинка, срещу която европейската десница, подкокоросвана от ГЕРБ, води ожесточена битка заради предполагаем конфликт на интереси. Засега настоящият председател на Европарламента и кандидат за бъдещ шеф на Еврокомисията - социалистът Мартин Шулц, се прави, че не забелязва този трън в петата, който ще го боде по време на кампанията.

 

"Ще се кандидатирам за водач на листата, но от Пловдив", разсмя журналистите другият проблемен водач - Николай Бареков. От тази демонстрация на местен патриотизъм файда няма, тъй като на евровота няма значение откъде си издигнат - листата е само една, национална. Но "България без цензура" явно изповядва кредото на популизма без граници. "Новият политик" обяви, че ще оглави листата за ЕП още при учредяването на партията си преди месец и половина и дори призова лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС да последват примера му, "а не да се крият зад жени, както обикновено правят". Един вид - дайте да се бием като мъже! Една добре позната ни стилистика, въведена в употреба от онзи, когото Бареков доскоро величаеше, а днес безмилостно тъпче.

Само две седмици подир тия бойки декларации "бъдещият премиер" заряза грубата сила и обяви, че цялата му листа ще е от евромайки, като самотните ще са с предимство. Щял да ги избира с конкурс, да говорят чужди езици и да имат подходящо образование. Биографиите си мераклийките за евродепутатки трябва да изпращат на личния му сайт. Снимките по бански се подразбират. Ако се вярва на думите му, че всяка фризьорка държи портрета на Бареков над огледалото си, кандидатки няма да липсват. "Цялата листа ще бъде само от майки и ще се нарича "Евромайки", поясни бившият журналист. Но така и не се разбра дали туря и себе си в тази категория, или се отказва от водаческото място и остава да рони сълзи за бедните в компанията на богатите си приятели олигарси и да тренира за премиер.

Драматична беше битката за водаческото място в листата на Реформаторския блок.

Засега Меглена Кунева е водач. ДСБ издигна четирима кандидати, като се съгласи Светослав Малинов да е втори след Кунева. Водещата позиция на бившата еврокомисарка в листата вече стана причина за разцепление в "Синьо единство" след обидата на основната й конкурентка Надежда Нейнски. Десебарският електорат трудно преглъща факта, че ще трябва да води кампания за бившата царистка. Та нали "мадридският шмекер", както наричаха царя, свали от власт любимия им премиер? Присяда им й роднинската връзка на Кунева с "червената номенклатура". Нищо чудно в последния момент бившата комисарка да бъде пожертвана в името на поне един мандат.

 В ГЕРБ не страдат от подобни дилеми

 Няма вероятност водачът Томислав Дончев да се откаже от мястото си в ЕП. Кандидатът на първановистите - Ивайло Калфин, също е бетон, стига да събере нужните гласове.

По строго българска традиция е възможно най-подготвените кандидати да останат извън Европарламента и светлото ни европейско бъдеще да се озове в ръцете на самозванци. Както неведнъж е ставало във вътрешната ни политика. Отсега настръхвам при мисълта как Деница Гаджева ще громи "еврогейовете" с единия показалец, докато с другия ще отброява банкнотите на щедрата си еврозаплата. Но това ще е закономерният печален резултат от интригантството и егоизма на българските политици.