Вирусът "Хамелеон" атакува безжичните мрежи

Животът

16-03-2014, 16:10

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Можем да ограничим броя на устройствата, които рутерът да допуска до себе си

WiFi мрежите все по-често стават мишена на хакери заради добре познатите им слабости в защитата, което прави трудно откриването и третирането на вируси. Изследователи от Ливърпулския университет са проектирали и симулирали атака от вирус, наречен "Хамелеон", и открили, че не само може да се пренася бързо между домове и офиси, но също е способен да не бъде засичан и да идентифицира точките, при които WiFi достъпът е най-слабо защитен чрез криптиране и пароли.

"Когато вирусът атакува точка на достъп, не оказва влияние на начина, по който тя работи, но е способен да събере и предаде личната информация на всички потребители в мрежата. След това вирусът открива други точки на достъп, към които да се свърже и да инфектира", казва Алън Маршъл, професор по мрежова безопасност в университета, цитиран от megavselena.com

"Хамелеон" успял да се изплъзне на сегашните системи за откриване на вируси, защото те търсят такива, които се намират в интернет или компютрите, а "Хамелеон" се намира само в WiFi мрежата. И тъй като много точки на достъп са защитени с пароли и са достатъчно криптирани, вирусът просто се пренасял към тези, които не били солидно защитени, включително „свободни“ мрежи, често срещани в кафенетата и летищата.

"WiFi мрежите все по-често стават мишена на хакери заради добре познатите им слабости в защитата, което прави трудно откриването и третирането на вируси. Предполагаше се, че е невъзможно да се създаде вирус, който да атакува WiFi мрежи, но ние демонстрирахме, че е възможно и че може да се пренася бързо. Сега можем да използваме събраната информация от това изследване за разработване на технология за предсказване на възможни атаки", допълва проф. Маршъл.

Специалисти посочват, че повечето рутери на пазара не осигуряват достатъчно добра защита. Въпреки това можем да направим своята мрежа скрита. Можем да ограничим броя на устройствата, които рутерът да допуска до себе си. Идентификацията става чрез така наречения МАК адрес – или ЕГН-то на всяко устройство. Така, ако хакер потърси достъп до мрежата ни, шансовете му са минимални. Неговият МАК адрес няма да бъде включен в списъка с устройва, който ние предварително сме направили, информира Нова телевизия.