Представят анализи на критичните екологични точки в пристанищата

Животът

16-03-2014, 13:18

Снимка:

© Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

20 март: Проект TEN ECOPORT се финансира от Транснационалната оперативна програма "Югоизточна Европа 2007 – 2013 г."

Администрация, научни институти и бизнес ще обсъждат перспективите за партньорство при управление на екологичните процеси в пристанищата. На предстоящите кръгли маси, в Бургас и Варна, ще бъде обсъдено създаването на постоянно действащ орган, който да има консултативни функции по отношение на устойчивото управление на екологичните процеси в черноморските пристанища. Ще бъдат представени и разработените в рамките на проект TEN ECOPORT анализи на критичните екологични точки в пристанищата и модела за съвместно управление на екологичните процеси.

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" е партньор от българска страна в международния проект "Транснационално разширяване на мрежата на ECOPORT 8". Дейностите в проекта се изпълняват съвместно между екипи от България, Гърция, Италия, Румъния, Албания, Хърватия и Черна гора и обхващат 14 европейски пристанища. Във фокуса на вниманието са проблемите за въздействието върху околната среда от различните видове икономически и социални дейности в пристанищните райони и урбанизираните зони в близост до пристанищата. В рамките на първия етап на проекта бе създадена пристанищна мрежа за обмен на опит, изследвания и инициативи, свързани с въвеждането на екологични критерии в управлението на пристанищните дейности.

Проектът TEN ECOPORT акцентира върху необходимостта от ангажирането на всички заинтересовани страни за постигане на по-голям ефект, чрез коопериране на усилията, което пряко кореспондира с разбиранията на ЕК за интегрирана морска политика.

Кръглата маса във Варна ще се състои на 20 март, от 10 часа в Хотел "Галерия Графит", зала "Gallery Lounge".