100 млади учени дискутираха възможности за партньорство между наука и бизнес

Животът

16-03-2014, 12:57

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Сред най-дискутираните теми по време на форума бяха представената концепция за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение

Над 100 млади учени дискутираха възможностите за по-активно партньорство между науката и бизнеса. Тематична школа и борса за научни идеи на тема "Научни инструменти" се проведе във Варна. Основна задача пред организаторите беше да предоставят на участниците форум за дискусии, ново знание, възможност за партньорства и за навременна и актуална информация за други програми, подкрепящи науката и иновациите за периода 2014-2020 г. Така все повече млади хора, които се обучават или се занимават с научна работа, ще бъдат стимулирани да продължат своята кариера на научното поприще в България.

Интерес сред присъстващите предизвикаха презентациите на Оскан Тасинов и Жана Симова – асистенти в Медицинския университет, осъществили в рамките на проекта едномесечни обучения в чужбина във високотехнологични комплекси по своите специалности.

Сред най-дискутираните теми по време на форума бяха представената концепция за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение и иновационната стратегия на научноизследователските организация като инструмент за повишаване ефективността на взаимодействието наука-бизнес. "Електронното обучение не е алтернатива на традиционното - тези две форми трябва взаимно да се допълват и преливат. Но с развитието на информационните и комуникационните технологии ролята на виртуалните образователни среди и на електронното обучение непрекъснато ще нараства. Притегателната сила на образователната система и обществената полза от нея ще бъдат толкова по-големи, колкото повече предлаганите от нея възможности изпреварват очакванията на дигиталното поколение.", заяви проф. д-р Ангел Смрикаров от Русенския университет "Ангел Кънчев".

Научната школа покри също така и теми като: "Що е то Научен инструмент"; "Хоризонт 2020 и нейните възможности"; "Наукометричните инструменти на Thomson Reuters в полза на бизнеса";"Enterprise Europe Network – като европейски инструмент за засилване на връзката наука-бизнес и други".