Трима бивши офицери отиват на съд заради Челопечене

Грозят ги до 8 години затвор

Трима бивши офицери от Българската армия отиват на съд заради взривовете в Челопечене, пише "24 часа".

Военноокръжната прокуратура в София внесе обвинителен акт от 240 страници срещу о.р. майор Мирослав Митов, който бе командир на поделението, в което станаха експлозиите на 3 юли 2008 г., о.р. полк. Димитър Петров, бивш началник на щаба на бригада "Логистика", и о.р. ген.-лейт. Румен Цоков, бивш зам.-шеф на Генщаба по ресурсите.

Тримата са обвинени, че не са изпълнили задълженията си по организацията и контрола за съхранение и унищожаване на боеприпасите в поделението в Челопечене, съобщиха от прокуратурата вчера. Според нея те са допуснали значителни количества взрив и снаряди да не бъдат унищожени и да се съхраняват неправилно.

От доказателствата, събрани чрез разпити на над 140 свидетели, експертизи, сателитни снимки и следствен експеримент разследващите стигнали до извода, че е имало сандъци със снаряди, изложени на действието на атмосферните условия. "В случая няма саботаж или човешка грешка, има бездействие", поясни военен прокурор.

В поделението имало над 1500 т различни боеприпаси и взривове. Заради неправилно съхранение на част от тях се стигнало до верижни мощни взривове, които почват в 6,31 ч сутринта. Само до 7,56 ч стават 6 експлозии. Те и взривната вълна унищожават поделението. Причиняват разрушения и повреди на над 2200 къщи, училища, стопански сгради в близките села и в крайни столични квартали. Според оценителна експертиза нанесените щети са за 7,5 млн. лв.

Само за 12-те експертизи по делото (комплексна пожаро -взривотехническа, балистична, физико-химични, технически, счетоводни) са отишли 13 000 лв. Събрани са над 55 тома с доказателства. С помощта на чужди военни специалисти и МО в района е извършено дълбочинно прочистване, известно като операция "Горещо лято", която отнема 3 г.

Това е една от причините приключването на разследването да се забави. Предстои военният съд да реши дали да насрочи делото, или да го върне за доразследване. Бившите офицери са обвинени в престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 1 до 8 г.