Need for speed

Архив Варна

14-03-2014, 07:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: Need for Speed
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: екшън, криминален
САЩ, 2014, 130’
Сценарист: Джордж Нолфи, Джон Гатинс, Джордж Гатинс
Режисьор: Скот Уо
С: Арън Пол, Доминик Купър, Майкъл Кийтън, Имаджин Потс, Дакота Джонсън, Рами Малек

Базиран на едноименната (и супер популярна) видеоигра, Need for Speed задоволява всички потребности на масовия зрител – екшън на високи обороти, няколко убийствени автомобила в кадър и, разбира се, достатъчно силна драматична линия, която да напомня, че все пак седите пред киноекран, а не зад джойстика.

Need for Speed възражда традиция на ”състезателните” филми със Стийв МакКуин от 60-те и 70-те, компенсирайки липсата на оригиналност и дълбочина на персонажите със смели каскади и зрелищни гледки. Добрият герой в картинката е Тоби Маршъл (Арън Пол е далеч под нивото си, имайки предвид представянето му в култовия сериал Breaking Bad). Освен че е механик в семейния гараж, той се занимава и с екстравагантното хоби да тунингова бързи коли, превръщайки ги в свръхмощни машини. Точно това му умение и славата на безразсъден състезател на пътя, спечелват на Тоби смъртен враг в лицето на Дино – друг автомобилист със страст към бързата печалба и скъпите болиди.

Съперничеството помежду им започва с едно примамливо бизнес предложение, прераства във вендета и приключва с епична гонка на живот и смърт, по протежението на половин Америка.