Западът вледенява тона към Москва

Новините

14-03-2014, 06:18

Снимка:

© Tobias Schwarz

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В очакване на референдума за Крим Европа и САЩ говорят само за едно - санкции

С наближаване на референдума за отделяне на автономната република Крим от Украйна, насрочен за тази неделя, Западът втвърдява тона към Русия и заплашва с ответна реакция. В четвъртък редица европейски и американски политици продължиха с острите си изказвания към Москва, която засега предпочита да не отговаря.

Европарламентът за руската "агресия"

След като в сряда държавите - членки на Европейския съюз, се споразумяха за формулировката на евентуалните бъдещи санкции срещу Русия, в четвъртък депутатите от Европейския парламент приеха резолюция, с която призоваха страната незабавно да изтегли всички свои военни сили, "незаконно пребиваващи на територията на Украйна". Евродепутатите определиха руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право и предупредиха, че действията на Москва представляват заплаха за сигурността на ЕС.

Русия е в "явно нарушение" на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции, се казва в официалния документ.

Членовете на европарламента определиха референдума за присъединяване на Крим към Русия и решението на самопровъзгласилите се власти в Крим за обявяване на независимост на 11 март за "незаконни и нелегитимни". Те заявиха, че според конституцията на страната автономната република може да провежда само допитвания по въпроси с местен характер, но не и по въпроси, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

Европарламентът подчертава необходимостта ЕС и държавите членки да разговарят с Русия с един глас и да подкрепят правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще. Депутатите приветстват решението на Европейския съвет от 6 март да се преустановят преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

Те смятат, че в случай на руско анексиране на Крим Брюксел трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи, замразяване на активи и да предприеме мерки срещу руските компании, особено в енергийния сектор.

В заключение в резолюцията се подчертава, че парламентарното сътрудничество между Европейския парламент и Държавната дума на Русия не може да продължи да се провежда все едно нищо не се е случило.

Европа и САЩ в един глас

Междувременно американският президент Барак Обама демонстрира решително подкрепата си за новата власт в Киев, като разговаря с изпълняващия длъжността премиер Арсений Яценюк в Овалния кабинет. "Въпросът сега е дали Русия е способна военно да доминира район от нечия друга държава, да организира светкавичен референдум и да пренебрегва не само украинската конституция, но и украинското правителство, обединило партии, които исторически са били противници", каза Обама след срещата.

Ден по-рано комисията по външните отношения към американския Сенат прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 млрд. долара. Текстът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това предполага забрана за влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки.

След срещата си в четвъртък полският премиер Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че Европейският съюз и Украйна ще подпишат политическия раздел от планираното споразумение за асоцииране между тях в най-скоро време, като това дори може да стане на срещата на Европейския съвет идната седмица.

Меркел добави, че досега няма напредък в създаването на контактна група с Москва за търсене на дипломатически изход от кризата, но усилията продължават. Ако до понеделник няма прогрес, външните министри от ЕС ще наложат първия етап от планираните санкции, включващ визови ограничения и замразяване на авоарите на отговорните за руските действия срещу Украйна.

"Никой от нас не иска да се стига до такива мерки. Но ние всички сме готови за тях и ще ги вземем, ако са неизбежни", подчерта Меркел. В най-категоричното си изказване по повод кризата досега тя обвини Русия, че използва "закона на джунглата" и с действията си рискува да понесе огромни политически и икономически вреди.

В четвъртък стана ясно още, че Съветът за сигурност на ООН обсъжда резолюция, която да потвърди суверенитета и териториалния интегритет на Украйна. Все още 15-те страни членки не са се договорили дали да гласуват документа преди или след референдума в неделя, уточняват дипломати. Дискусиите вървят, въпреки че е ясно, че като постоянен член на Съвета за сигурност Русия ще наложи вето върху текста. Според източници от кулоарите Киев възнамерява да повдигне въпроса за руската окупация на Крим пред Общото събрание на ООН следващата седмица. Въпреки че неговите резолюции не са с обвързващ характер, решенията му се смятат за отразяващи световното мнение, а и в Общото събрание няма право на вето.