Яйцата и агнешкото няма да поскъпнат

Новините

14-03-2014, 06:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Производителите ни трудно се кооперират за износ

Не се очаква повишаване на цената на агнешкото и яйцата преди Великден, каза в Кърджали земеделският министър Димитър Греков. Той  уточни, че собствениците на едър рогат добитък и овце ще имат предимство при отдаването на държавни пасища и мери. Министърът обеща, че ще бъде направено всичко възможно пасищата да бъдат стопанисвани от реалните животновъди. По думите му в област Кърджали от общо 130 хил. дка пасища и ливади от Държавен поземлен фонд едва 10% са ангажирани в животновъдството. "Те трябва да бъдат дадени, обработени и пашувани от хора, които ще отглеждат животни", подчерта министър Греков.

За целта се предлага промяна в Закона за земеделските земи, която да защити собствениците на животни. "Тя предвижда в едно землище с предимство, право без търг и конкурс да получават пасища и мери тези стопани, които притежават животни в дадения район, а после останалите кандидатстващи лица", уточни зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

"През последните 1-2 години има ръст на овцевъдството с 10-12%. На този етап нямаме подписани договори за износ, но има заявен интерес от Катар, от Франция и от други европейски страни за т.нар. леки агнета за угояване", каза Греков. Той изрази съжаление, че българските животновъди са разединени. "Как да бъдат събрани на един кораб 6-10 хиляди агнета от една порода и с едно тегло, когато нашите производители трудно се кооперират", попита министърът.