Не 1000, но 700-800 лв. е логично да получават общинските съветници

Председателят на групата на БСП Аврам Тодоров е обиден от изявления на кмета Портних по темата

Логичният размер на заплатите на варненските общинските съветници е между 700 и 800, заяви в предаването "Зала Пленарна" на Дарик председателят на групата на БСП Аврам Тодоров. От началото на мандата си избраниците получаваха по 136 лв. на месец, но на февруарската сесия гласуваха възнагражденията им да се равняват на 70 % от това на председателя на местния парламент, което прави около 1000 лв. Решението им беше върнато от кмета Иван Портних, но съветниците прецениха, че той няма основания по законосъобразност да го направи, и затова не го вкараха за прегласуване в дневния ред на вчерашната си сесия. Градоначалникът може да обжалва решението в съда, като срокът за това изтича утре.

"Получи се бламиране на кмета. Общинските съветници търпим критика, че не бяхме на висотата на очакванията на обществото, които градоначалникът изразява. Ако той не обжалва в съда, това би бил добър политически компромис. Всички групи и администрацията му може да постигнем консенсус за друг размер на заплатите ни и да приемем решението на следваща сесия. Групата на БСП гласува против максималното увеличение на възнагражденията, според нас те трябва да са 700-800 лв.”, заяви Аврам Тодоров. Той останал обиден от изявления на Портних по темата и очаквал кметът да му се извини. Председателят на БСП обяви, че колегите му ще дават част от заплатите си за благотворителност, ако размерът им остане около 1050 лв.

Аврам Тодоров коментира и работата на Иван Портних през първите 8 месеца на мандата му. "Кметът се поокопити, предприема интересни действия – ремонтът на центъра на града е хубаво нещо. Има обаче проблеми като комуникациите и чистотата, за които му обръщаме внимание. Сегашният начин на сметосъбиране е изчерпан. Трябва да се погледне и към малките улички и да се изготви график за тях през коя година какви ремонтни дейности на инфраструктурата предстоят”, добави още Тодоров.