Глобяват за пищяща автоаларма

Крими

13-03-2014, 13:54

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Катаджиите ще пишат на шофьорите и забележки

Отменят задължителния кръвен тест за алкохол

От 20 до 150 лева ще плащат собственици на автомобили, ако алармата на колата се включва без основателна причина. Същата глоба ще е и ако звуците издавани от устройството наподобяват тези на автомобилите със специален режим на движение.

Сред другите прието поправки от Закона за движение по пътищата е и отмяната на задължителния досега кръвен тест за алкохол. Това ще става само, ако водачът признае показанията на дрегера.

Записите от мобилните камери вече ще могат да се използват за налагане на глоби за повече нарушения, не само за превишена скорост, но и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в автобусната лента и др.

Удължават срока за регистрация на нов автомобил до един месец. Сегашният срок беше две седмици, като в това време собственикът трябваше да направи регистрацията в КАТ. Глобата предвидена за пропускане на срока ще е 150 лева.

Електронният фиш няма да има нужда да бъде подписван от длъжностно лице и ще се издава най-късно до три месеца след нарушението. Въвеждат ограничение за възможността коли с български номера да са собственост на чужденци, живеещи извън страната и създават режим за санкциониране на притежателите на автомобили с регистрация в страни от ЕС.

Депутатите отхвърлиха обаче предложението на ГЕРБ, което предвиждаше лицензиране на автосервизите за извършване на определени дейности.