Въвеждат "защитени професии"

Животът

13-03-2014, 12:55

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министрите Клисарова и Папазов в Морското училище

Непрестижни, но нужни на бизнеса професии ще бъдат подпомагани от държавата

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за професионалното образование, които касаят въвеждането на "защитени професии".  Целта на мярката е да се стимулира осигуряването на необходимите кадри за стратегически отрасли.

Монтьори, шлосери, заварчици, стругари, асансьорни техници и строители в ЖП транспорта са част от професиите, считани за непрестижни за младите, но според държавата нужни на бизнеса.

Мерките предвиждат модулна организация на обучението, като регламент ще определя общият брой часове за обучение. Графикът ще се договаря с работодателите, където ще се извършва обучението. Друга промяна е възможността да се придобива квалификация, чрез удостоверяване на знания и компетенции придобити неформално.

Професионалните гимназии ще сключват договори с предприятия след изготвянето на нови планове за практика. Това ще стане най-рано в периода 2015-2016 година, заяви образователният министър. Клисарова даде за пример установените през тази седмица връзки между Висшето военноморско училище и професионалната гимназия по корабостроене и корабоплаване във Варна.

Защитените професии ще бъдат създавани в региони, в които има реална нужда от такива стратегически професии. Анелия Клисарова дава за пример "Нефтохим" Бургас, където ще бъдат обучавани кадри, подходящи за развитието на нефтената индустрия.

Дуалната система е сериозна мярка против отпадането на ученици от образователната система, поради социални причини. Министърът смята, че ако децата имат възможност да пролучават средства по време на учебния процес, това ще намали влиянието на социалния фактор.

Клисарова даде пример с държави като Германия, Австрия, Швейцария, където дуалната система функционира, а младежката безработица там е най-ниска. Освен полза за учениците, този вид обучение ще доведе и до повишаване квалификацията на преподавателите. Ще започне специализирано обучение на учители за дуалната система, допълнителна квалификация ще получат и колегите им от професионалните гимназии.