Стачка в Тубдиспансера

Държавната болница търси спасение от Общината

Ефективни стачни действия започват от днес в Тубдиспансера във Варна. Всяка сутрин от 9.30 до 10.30 часа малцината останали медицински работници ще напускат работните си места, заради неизплатените си заплати.

"Не можем да издържаме повече без заплати. С месеци не сме ги получавали. Разчитаме на близките си, на заеми", заяви тази сутрин в ефира на btv главната сестра Веска Георгиева.

"Много трудно оцеляваме, персоналът изнемогва. Условията в стационара, където се лекуват болните от туберколоза, са много лоши: стените са покрити с мухъл, бельото не достига, храната е занижена, няма гориво от началото на месеца, а не се знае кой ще плаща сметките за ток.
Искаме да ни се актуализират заплатите както в другите болници, искаме пътни, пари за храна и редовно да се плаща. Можете ли да си представите какво ще стане, ако тези заразноболни хора тръгнат по улиците? И не се заблуждавайте - туберколозата се възражда", допълни Снежана Иванова, сестра в стационара.

В стачката се включват 40 лекари, сестри и санитари. Само те са останали в болницата от близо 80-членния личен състав. Останалите вече са напуснали лечебното заведение, други също са подали документи за това.

Според д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазването в Община Варна проблемът с Тубдиспансера започва през 2011-а г., когато Министерството на здравеопазването намалява от 1,2 млн. лева на 300 хил. лева годишната субсидията на болницата, която е изцяло на държавно финансиране и отговаря за ограничаване на заразата не само във Варна, но и в цяла Североизточна България. Общината опитва да помага като от 2011 до днес е наляла в държавното здравно заведение 1,069 млн. лева. Само през 2013-та г. са отпуснати 414 хил. лева за просрочени заплати. Сумата, нужна за 1 леглоден в Тубдиспансера, възлиза на 78,90 лева. Министерството обаче отпуска 30 лева, а болницата няма как да акумулира други приходи за покриване на разликата.

"Тревожа се за Тубдиспансера, болницата отива към закриване. Колегите са прави в своите протести. Нужна е спешна промяна в държавната политика за лечение на туберколозата. Заболеваемостта може и да е намаляла, но говорим за бежанска вълна и не можем да пренебрегваме този проблем", категорична е д-р Маринова.