Всеки асансьор с GSM

Новините

13-03-2014, 07:14

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Новите изисквания към съоръженият бяха приети вчера от кабинета.

Стотици левове трябва да се вложат в осъвременяване и обезопасявяне на всеки стар асансьор в страната в следващите 10 години. Инвестицията ще е нужна, за да се изпълнят новите изисквания към съоръженията, приети вчера от кабинета.

Сред тях е и поставянето на телефон със SIM карта с постоянна връзка с фирмата, която обслужва съоръжението при аварии. Такива устройства трябва да се сложат в около 100 000 асансьора.

 

Парите за осъвременяване на съоръженията ще се поемат от тези, които ги ползват. За жилищните сгради това са обитателите им, които трябва да предвидят разхода при събирането на парите за входа. По груби сметки за осъвременяването на някои асансьори ще отидат около 500 лв., без да се включва телефонът в кабината.

Новите правила засягат съоръжения, пуснати на пазара преди 2002 г.
В около 100 000 от тях до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури “двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината и фирмата, която извършва аварийното обслужване”.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която следи за техническото състояние на асансьорите, обясниха, че става въпрос за вид телефон със SIM карта. Мярката се налага, тъй като в някои съоръжения мобилните телефони не работят и при авария хората няма как да потърсят помощ. Поставянето на телефоните ще струва от няколко десетки до няколкостотин лева, обясниха от ДАМТН.

В 80 000-90 000 съоръжения в страната трябва да се сложи и аварийно осветление, което да работи при прекъсване на тока. То ще захранва лампа с мощност поне 1 ват, която да свети минимум час. Изискването трябва да се изпълни до края на юни 2016 г. По данни на ДАМТН това ще струва по 30 лв. на уредба.

Около 80 лв. ще излезе задължителното монтиране на осветление в асансьорните шахти, което също трябва да е факт до края на юни 2016 г. В същия срок трябва да се сложат и аварийни спирачки, чиято цена била пренебрежимо малка.

До края на 2015 г. на около 2000 асансьора трябва да се монтират уреди за контрол на товара или врати, които да ограничат ползването на кабините от много хора. В първия случай ще са нужни 300-400 лв. на асансьор, а във втория - от 200 до 250 лв. Така щели да се избегнат случаи като този отпреди 4 години, когато в “Майчин дом” пропадна претоварен асансьор, пълен с бременни жени.

До 30 юни т.г. фирмите, които поддържат асансьорите, трябва да махнат от тях всички елементи, които съдържат азбест.

С най-дълъг срок за изпълнение е изискването за поставяне на предпазен щит под кабината на асансьора, който да предотврати падане на пътници в шахтата. Щитове трябва да бъдат монтирани задължително до края на 2023 г. за жилищните сгради и до края на 2018 г. за останалите.