Збигнев Бжежински: Ако Путин вземе Крим, губи Украйна

Новините

12-03-2014, 06:06

Снимка:

АФП

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Руснаците извършиха бандитска атака над Крим

"Путин казва на света: Украйна е моя. Как да се отговори на това?" Този въпрос отправи кореспондентката на в. "Фигаро" във Вашингтон Лора Мандевил към прочутия американски политолог Збигнев Бжежински.

"Трябва да отговорим, че Украйна принадлежи на украинците - отвръща политологът. - Във всички страни има малцинства със свое мнение, но за мен е очевидно, че повечето украинци искат да живеят в независима държава. Путин заплашва тази независимост."
Какво прави в този случай Западът?

 

"Преди всичко трябва да знаем какво може да направи самата Украйна. Не мисля, че някой друг е длъжен да защитава независимостта на страната, ако тя не е готова да се защитава сама", казва Бжежински. И продължава: "Смятам, че Украйна може да окаже съпротива, ако Путин приложи сила, както той вече направи в Крим и открито планира да продължи. Ако премине към действия, а Украйна почне да се съпротивлява, ще е ясно, че Западът трябва по някакъв начин да помогне на украинците."
Загубен ли е Крим за Украйна?

"Не знам, към този въпрос следва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия отново станат по-рационални и стабилни. Руснаците внесоха в тези отношения ирационалност и страст, те извършиха бандитска атака над Крим, маскирайки я така, както би направила мафията. Трябва да им се попречи да приложат такъв подход към цяла Украйна - това ще доведе до много по-мощен взрив в сърцето на Европа, до конфликт, какъвто светът не е виждал от 1939 г.", казва Бжежински. "Големият риск е в това, че Русия се управлява от ирационален лидер с мания за величие. Това вълнува много руснаци. Да предположим, че на Путин се отдаде да отдели завинаги Крим от Украйна: Той ще получи Крим, но ще загуби Украйна за много десетилетия, което ще предизвика мощна националистическа реакция срещу Москва. Украинците определят своята идентичност чрез земята си. Путин извършва огромна грешка."

Бжежински не е съгласен, че Европа сама е провокирала кризата в Украйна, заобикаляйки все по-плътно границите на Русия с членки на ЕС. "Напротив, аз смятам, че ако ние не бяхме извършили разширение на НАТО, то днес бихме били свидетели на конфликт между страните от Балтийския регион и Русия заради рускоговорещото население, на конфликт с Молдова заради Приднестровието и на още един конфликт - между Русия и Полша."

"Теоретически е възможен вариант за стабилизация на Украйна заедно с Русия. Но повтарям, ние имаме работа с лидер, който не може рационално да изчисли какво ще е полезно за Русия. Той предпочита примитивния национализъм и се опира на младежи с поведение на хулигани, които бият всички, които не са съгласни с тях. Повтарям още веднъж: Ние трябва да сме единни в своя отговор", казва Збигнев Бжежински пред "Фигаро".