Сесия на Общинския съвет: РИМЕЙК (подробен репортаж он лайн)

29-ото заседание приключи. Какво гласуваха общинските съветници - минута по минута

9:40 ч Сесията започна с едноминутно мълчание в памет на починалия преди десет дни общински съветник от "Промяна за Варна" Петър Тодоров.

9:45 ч Йорданка Йорданова, ученичка от Търговската гимназия ще е "председател за един ден" на общинския съвет днес. В залата  мястото на първия ред, на което обикновено седи кметът Иван Портних, днес е заето от Филип Янев - десетокласник от гимназия "Д-р Иван Богоров", който днес е "кмет за един ден", като част от инициативата "Мениджър за един ден".

9:55 ч Дебати по дневния ред текат в момента. Жельо Алексиев от ГЕРБ, председател на комисията по "Транспорт", поиска да бъде добавено гласуване за избор на членове на директорите на "Градски транспорт" ЕАД.

Юлияна Боева предложи от дневния ред да отпадне точката за прегласуване на решението за смяна в борда на "Пазари". Според юристката от ГЕРБ то касае отношения, регулирани от Търговския закон - между ЕАД и неговия собственик (Общинския съвет), и не е от компетенцията на областния управител да го отменя. Предложението й обаче не беше прието.

Тодор Балабанов, председател на комисията по "Финанси и бюджет", поиска Общинският съвет да отмени решението си от миналата сесия за увеличаване на заплатите на съветниците от 136 на 1020 лева. Решението беше оспорено от кмета Иван Портних. Затова Балабанов, който беше един от малкото, неподкрепили увеличението на заплатите на сесията на 12 февруари, предлага сега местният парламент да отмени това решение и да започне нов дебат по размера на възнагражденията, чието увеличение стана възможно след промяна в Закона за местната власт, гласувано през декември в Народното събрание.

Тодор Балабанов предложи и 5-та точка в Дневния ред: гласуване на предстоящото теглене на кредит по програма JESSICA за изграждане на паркинг за коли и автобуси на бул. "Приморски".

10:10 ч Предложението на Тодор Балбанов да бъде отменено решението за по-високите заплати не беше прието. Едва 13 съветници - предимно от ГЕРБ, гласуваха "за". Останалите съветници бяха "против" и "въздържали се" и така оставиха в сила решението за увеличените заплати. При това положение решението може да бъде оспорено от кмета Иван Портних в Административния съд. 

10:20 ч Питания към кмета вървят в момента. Общинският съветник и председател на комисията по "Благоустройство и комунални дейности" Ради Радев попита защо на сметопочистващите фирми не е платено за януари.

Варненският зевзек Росен Марков попита защо няма предложение за решение по искането му за Паметника за българо-съветска дружба, но му беше обяснено, че това е сесия за прегласуване на стари решения заради обжалването на областния управител. Росен Марков влезе в залата, закичен с плакат: "Иване, кажи си: забрани всички сесии на Общинския съвет". Текстът е адресиран до областния управител Иван Великов заради вечните му обжалвания на решения на Общинския съвет.

На въпросите към кмета отговори заместващият го днес ученик. Той се обърна към съветниците с думите: "Отчитайте редовно дейността си и направете работата си прозрачна. Не отсъпвайте от своите принципи, за да не станат решенията ви популистки. Не възлагайте общински отговорности, без да са адекватно ресурсно осигурени. Парите за образование не са разход, а инвестиция. Избягвайте прехвърлянето на вината между властите, защото гражданите се интересуват от резултатите, а не от боричканията между институциите."

"Кметът" Филип Янев обяви, че всички въпроси ще получат писмен отговор. Въпреки това "титулярът" Иван Портних взе думата и коментира решението за заплатите на съветниците, което върна за преразглеждане. "Проведох срещи с председателския съвет, на тях бяха разгледани различни хипотези. Не оспорвам волята на съвета - вие днес я декларирахте и потвърдихте. Не казвам, че решението ви не е правилно, но и аз ще си използвам правото си за правна реакция по въпроса", каза кметът.

10:45 ч Общинският съвет прегласува решението си от 12 февруари за учредяване на общинския фонд "Култура", приемането на неговия правилник и кандидатстването за финансиране за фестивали и творчески проекти. Заради причиненото от обжалването отлагане на решението съветниците удължиха със седмица срока за внасяне на проекти - сега той изтича вместо на 14 на 21 март 2014 г. Добавено беше и уточнението, че при обжалване на решенията на Експертния съвет за разпределяне средствата на фонда, тези решения прдължават да се изпълняват до произнасяне на съда.

11:00 ч Съветниците прегласуваха решението си общинските спортни предприятия "Спортни имоти" и "Спорт за всички" да бъдат бъдат слети в "Спорт-Варна".

11:10 ч С 23 гласа "против" беше отхвърлено решението от 12 февруари за освобождаването на Цветомир Грънчаров от Съвета на директорите на общинското дружество "Пазари ЕАД" и избирането на неговото място на Атанас Божанов.

11:30 ч Като точка 5-та в дневния ред върви обсъждане на предложението Община Варна да изтегли нисколихвен заем от 1,3 млн. за изграждане на паркинг срещу Малките терми за 134 коли и 6 автобуса. Проектът предвижда и рехабилитация на прилежащата улична настилка и тротоарите. По настояване на съветниците всички сметки по проекта ще бъдат качени на сайта на Община Варна.

35 съветници гласуваха "за", 1 се въздържа, а против няма.

11:45 ч Общинският съвет гласува създаването на работна група от 11 членове за изготвяне на Стратегия за развитието на спорта на територията на Община Варна за периода 2014-2020 година. В нея ще влизат общински съветници, представители от администрацията и на Обществения съвет по спорт, журналисти. Съставът на работната група ще бъде гласуван на следващата сесия, която се очаква да бъде след 2 седмици.

11:50 ч Общинският съвет обсъжда в момента избора на нови членове на борда на директорите на "Градски транспорт" ЕАД. Комисията е разгледала всички кандидатури и се е спряла на две от тях: Максим Тодоров и Тодор Докимов. 

През януари двама от членовете на борда - Свилен Камбуров и Георги Казаков, подадоха оставките си след масови протести в общинското дружество. На сесията на 12 февруари Общинският съвет реши безпрецедентно новите директори да бъдат избрани с конкурс в рамките на 25 дни.

От името на двамата предложени кандидати думата взе Максим Тодоров, който в момента е и прокурист на дружеството. Ще продължим да работим активно по европроектите, налагаме все по-строга дисциплина за разходването на гориво и резервни части, до 1 година се надяваме да постигнем финансово стабилизране на дружеството.

Кандидатите за членове в Борда на директорите на "Градски транспорт" са били 9, като 1 е остранен от конкурса, тъй като е член на друг борд на общинска фирма. Сред останалите 8 са били избрани Тодоров и Докимов, които бяха гласувани от Общинския съвет преди малко.

12:10 ч Съветникът от ГЕЦ Миглен Тодоров, който днес се чувства длъжен да се изкаже по всяка точка, предложение или становище, неочаквано поиска да напусне всички временни комисии на Общинския съвет. След него същото поиска и Янко Станев. Смях в залата предизивка Славчо Славов от ГЕРБ, който поиска да бъде освободен от Постоянната комисия по "Околна среда" (с ударение на първото "О"), тъй като съвсем наскоро научил, че е неин член. Славов е съветник от началото на мандата на съвета през 2011 г. и е изненадващо, че чак сега е открил членството си в комисията.

12:15 ч След гласуването на тези предложения сесията беше закрита.

 

Култура, спорт и може би заплатите на съветниците са сред темите на пленарното заседание

В 9 часа днес трябва да започне Двайсет и деветото заседание на Общинския съвет.  На него ще бъдат преразгледани решенията, приети на 12 февруари и върнати по-късно от областния управител Иван Великов. 

Обжалвано беше учредяването на общинския фонд "Култура", приемането на неговия правилник и кандидатстването за финансиране за фестивали и творчески проекти. 

Друго решение, което съветниците ще трябва да преразгледат днес, е преобразуването на общинските спортни предприятия "Спортни имоти" и "Спорт за всички" в "Спорт-Варна". 

Великов върна и решението за освобождаването на Цветомир Грънчаров от Съвета на директорите на общинското предприятие "Пазари ЕАД" и избирането на нов бордовак в лицето на Атанас Божанов.

Решението за повишаване на заплатите на общинските съветници, което бе прието на същата сесия, и след това върнато от кмета на Варна Иван Портних, не беше сред обжалваните от губернатора. Неговото преразглеждане не фигурира в дневния ред на днешната сесия, но се очаква да бъде внесено допълнително, научи varna.utre.bg. През последните дни усилено течаха преговори за по-ниско възнаграждение на съветниците от гласуваното 1020 лева (70% от заплатата на председателя на местния парламент). Очаква се сега политическите сили в Общинския съвет да се споразумеят за почти 2 пъти по-ниска сума, която да донесе поне 400 000 лева икономии на общинския съвет. 

На последната сесия предложението за новите заплати беше гласувано от 32 съветници. Изключение направиха БСП и част от ГЕРБ.