Брюксел забавя Южен поток

Новините

11-03-2014, 06:19

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не замразяваме газопровода, но трябва да се съобразим с ЕК, каза Орешарски

България ще е сред най-потърпевшите от кризата в Украйна, категорични са управниците ни. Освен ударите, които търпи бизнесът, ще се забави и проектът "Южен поток". Страната ни разчиташе той да дръпне икономиката заради 6000 хиляди работни места, които трябваше да бъдат открити след старта на строителството. 

Европейският съюз слага на трупчета проекта "Южен поток". Това стана ясно от думите на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. "Аз няма да се опитвам да ускоря хода на преговорите по повод газовите тръбопроводи, например по "Южен поток". Напротив, такива преговори ще бъдат отложени", заяви Йотингер. Според него към настоящия момент нямало нужда да се търсят начини за увеличаване на вноса на енергия за Европа. Страните от ЕС не се боят от проблеми в доставките на газ, тъй като зимата вече си отива, твърди еврокомисарят.
Йотингер е на мнение, че дори на фона на кризата около Украйна, Русия няма да намали подаването на газ за Европа. "Аз не смятам, че това би било в интерес на Русия. "Газпром" е заинтересован от ежедневни продажби", заявява той за изданието Wirtschaftswoche. И уточнява, че Русия се нуждае не само от получаване на доходи от търговията с ЕС, но и от инвестиции. Йотингер потвърди, че поддържа санкциите срещу Русия. В частност - прекратяването на преговорите за облекчен визов режим и замразяването на активите на отделни лица. Той обаче е против мащабни икономически санкции, които биха затруднили цялата икономика на Русия.
Комисарят допълва, че тотални икономически санкции биха навредили и на двете страни. "Би било напълно погрешно създаваните с десетилетия икономически отношения да бъдат поставени под въпрос, което би коствало работни места както в Русия, така и в Европа", казва Йотингер.
"Притесненията са за България, Унгария и балтийските страни, които в големи и много големи мащаби зависят от руския газ. Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме", посочва еврокомисарят. Новината за забавянето на "Южен поток" не беше изненада. Още в събота външният ни министър Кристиан Вигенин намекна, че проектът ще "бъде сложен на пауза" поне за няколко дни или седмици, докато ситуацията в Украйна се нормализира. 
"С оглед на обтегнатите взаимоотношения в момента между Европейската комисия и Русия предпочитаме да забавим малко разговорите за "Южен поток". Това пък заяви премиерът Пламен Орешарски пред ТВ7. "В никакъв случай не е замразен този проект. Но нашата позиция не може да бъде различна от тази на ЕК", посочи Орешарски. Той обясни, че "Южен поток" не е стартирал в истинския си вид, не е влязъл в нашата територия. Предварителната подготовка не е спирала. "Но трябва да разглеждаме проекта в цялостния контекст на ситуацията в Украйна", каза още Орешарски.
Преди три месеца България и другите страни от ЕС, през чиито територии трябва да мине тръбата, дадоха мандат на Гюнтер Йотингер да преговаря от тяхно име с Москва по изясняване на юридическия статут на проекта. Еврокомисията твърди, че той е в противоречие с правилата на ЕС за либерализация на енергийните пазари, тъй като не се дават гаранции за достъп до тръбите на трети страни. Русия и "Газпром" твърдят, че двустранните споразумения имат правна сила над тази на европейските директиви.