Нова война за пушенето на закрито

Новините

11-03-2014, 06:04

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Очаква се депутатското предложение за либерализиране на забраната да бъде направено до края на месеца

Нова война за пушенето на закрито ще се разрази в парламента. Докато депутати от левицата, ДПС и “Атака” се готвят отново да предложат либерализиране на забраната за цигари на закрито, Министерството на здравеопазването предлага по-строги наказания за заведенията, в които правилата се нарушават. Идеите на здравното ведомство включват дори временно затваряне на обектите, в които се позволява цигарен дим. Санкциите сега са само финансови.

 

Очаква се депутатското предложение за либерализиране на забраната да бъде направено до края на месеца. Това потвърди вчера избраникът от “Коалиция за България” Спас Панчев, който бе след вносителите на първите промени в Закона за здравето по въпроса. Те предвиждаха връщане към стария модел на забраната - малките заведения да избират дали в тях да се дими, а в по-големите да има обособени помещения за пушачи. Поправките обаче бяха отхвърлени след “шарено” гласуване на БСП и ДПС и пълна мобилизация “против” на ГЕРБ.

Новата идея на депутатите е да се внесе промяна в закона, която да разреши тютюневия дим само в нощни заведения и игрални зали. Конкретните текстове тепърва ще се изпипват, а според източници на “Труд” с темата се занимава Хасан Хаджихасан от ДПС. Избраници от двете управляващи партии разказаха, че в неофициални разговори и представители на ГЕРБ са изразили подкрепа за либерализацията на забраната. Такива настроения имаше и първия път, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви политическа позиция против промените и хората му гласуваха единодушно според партийната повеля. Възможно е да се въведе “вечерен час” за пушене - димът да се разреши в някои заведения след 22 ч.

Тезата на депутатите отново е, че законът не се спазва и глобите не спират заведенията да нарушават правилата. Със същия мотив здравното министерство, което защитава позицията, че в заведенията не трябва да се пуши, вече е написало промени в Закона за здравето. Тъй като глобите не са достатъчни, за да накарат заведенията да спазват правилата, се предлага барове и ресторанти, които 2 пъти са погазили правилата, да се затварят за 1 месец. Наказанието ще се налага, когато фирмата вече има влязло в сила едно наказателно постановление и отново е допуснала тютюнев дим. Санкциите за заведенията, които продължават да работят въпреки това, ще са 20 000 лева.

Ако промените, предложени от здравното министерство, бъдат приети, вече няма да може да се пуши и в стъклените и найлоновите заграждения, които заведенията масово направиха за пушачите. Причината е, че се променя дефиницията за закрито обществено място. Такова ще е всяко помещение с покрив и три стени, независимо дали е направено от стъкло или от друг материал и дали е постоянен строеж или преместваем обект.