3 хъскита умряха от глад в апартамент в центъра на Варна

Животът

10-03-2014, 14:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зоополиция в Бургас от началото на февруари

Собственикът на кучетата Иван Николов е ветроходец и в момента е в Пуерто Рико, научи Varnautre.bg.

Хъскита умират от глад, ядат малки кутрета в апартамент развъдник, който подлуди цял блок с хора, съобщава „Монитор”. За чиновническо бездушие и скандално бездействие на различни варненски институции алармираха живееещите в кооперация на ул. „Габрово“ 43 А във Варна, които година и половина са търсили помощ и съдействие по официален път.

За това време те са подали редица сигнали до ОД на МВР-Варна, Областната дирекция по безопасност на храните, Районна прокуратура и до общината.

Проблемът им е, че в жилище на въпросната кооперация, което собственичката не обитава от 20 години, тъй като е в чужбина, брат й Иван Николов отглеждал при ужасни условия няколко кучета от породата хъски.

Самият той не живеел там, а ползвал жилището като развъдник. От апартамента на третия етаж се носели гадни миризми, а постоянният лай на животните по всяко време на денонощието изнервили до краен предел съседите. Собственикът на кучетата нередовно ги извеждал навън и последния път, когато съседите видели животните, преброили три големи и две кутрета.

Докато засипаните с жалби от останалите обитатели на кооперацията чиновници се наумуват какво да правят, на 5 март таванът на съседа под въпросния апартамент протекъл. Той позвънил за помощ на тел. 112, откъдето получил съвет да извика трима свидетели и да разбие вратата.

След влизането в жилището, те заварили вътре ужасна картина - три трупа на разложени кучета, които вероятно са починали преди месеци в големи мъки от глад и жажда. Кутретата липсвали, най-вероятно изядени от освирепелите от глад възрастни животни.

Ужасна и нетърпима воня се разнасяла из цялата кооперация. Служители на Общинския приют за бездомни кучета се отзовали на сигнала на домоуправителя Николай Коларов и прибрали труповете.

Според мнението на екозащитници, изходът е в създаване на действаща зоополиция, с подготвени кадри, с правомощия за проверки, разследване и санкциониране на подобни човешки прояви на жестокост или престъпна небрежност към животни.

Цитираният Иван Николов е ветроходец и в момента е в Пуерто Рико, научи Varnautre.bg