3 пъти по-малка печалба за най-богатия българин през 2013-а

В цифрово изражение е обеднял с 10 милиона лева

Най-богатият българин за 2013 година е спечелил три пъти по-малко от предшественика си за 2012 година показва справка на Националната агенция по приходите, цитирана от Нова тв. 4 милиона декларирана печалба за 2013-а срещу 14 милиона през 2012 година са записани в данъчната декларация на богаташа.

Дори парите, спечелени от първите трима за миналата година, да се съберат на куп, пак не можем да стигнем спечеленото от първия за 2012-а, показват данните не приходната агенция. От там обаче отказват да съобщят дали данъкоплатец номер едно за миналата и за тази година е едно и също лице, или става дума за различни хора. Още по-драстични са разликите, ако сравняваме приходите на данъкоплатец номер едно за миналата година и онзи от 2009-а, когато са декларирани рекордните 17 млн. лв. печалба.

Оказва се, че през 2013 г. за първи път приходите на най-богатия българин падат под 10 млн. лв. Причините за огромния спад в отчетения до момента доход на богаташите биха могли да са или срив на икономиката, или укриване на доходи, смятат данъчните.

В класацията на най-богатите за пръв път попадат жени през 2012-а. И двете дами запазват местата си и през 2013-а въпреки срива при данъкоплатец номер 1. На челните места досега никога не са заставали публично известни личности.