БОРКОР препоръчва: Политиците да си декларират и любовниците

Новините

09-03-2014, 08:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Според правосъдното министерство било спорно дали омразата можела да породи конфликт на интереси.

Политици и висши чиновници да декларират своите любовници и приятели и техните интереси и да могат да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с обществени пари. Такова становище за промени в закона за конфликт на интереси е изпратил до правителството Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

Емоционалната обвързаност е включена в европейските регламенти за конфликта на интереси и трябва да влезе и в нашия закон, препоръчва оглавяваната от бившия ляв депутат Бойко Великов институция.

 

“В житейската практика това са най-често срещаните хипотези, които пораждат корупционни практики, оставащи обаче ненаказуеми, тъй като не са част от приложното поле на закона за противодействие на конфликта на интереси”, гласи становището на БОРКОР.

Правосъдният министър Зинаида Златанова обаче не се е съобразила с искането на БОРКОР. Мотивите са, че доказването на емоционална близост било невъзможно, според писмени отговори на МП до в. “24 часа”.

Проблеми с доказването вече имало с понятието “фактическо съжителство”, когато мъж и жена живеят като семейство, но без брак.

Емоционалната обвързаност е не само положителна, но и отрицателна и включването би означавало, че политици и чиновници ще трябва да казват и кого мразят. Освен това според правосъдното министерст