Спад на украински туристи у нас

Икономическото министерство пита фирмите за участието им на борсата в Киев

Спад на ранните записвания на украински туристи за море у нас отчитат туроператорите. По-слабо е от други години и това е обяснимо предвид обстановката, казаха от компании, които работят на този пазар. Според фирмите обаче, ако напрежението в Украйна не ескалира, няма опасност страната ни да остане без украински туристи през лятото. 

Въпреки това част от 35-те компании, които щяха да вземат участие в традиционно силната за България туристическа борса в Киев от 26 до 28 март, вече са се отказали. Страната ни е планирала да се представи с национален щанд с площ от 382,5 квадрата, от които родните компании наемат площ за своето представяне. Общата площ е договорена и капарирана, но заради ситуацията в Украйна и възможността част от фирмите да откажат участие икономическото министерство все още не е сключило договор за изграждане на щанда със спечелилата конкурса фирма, научи "Стандарт".

Дали туризмът ни ще се рекламира в Киев ще стане ясно след 10 март. Дотогава заявилите участие туроператори, комплекси и общини ще трябва да потвърдят присъствието си и да отговорят на икономическото ведомство дали имат потвърдени срещи с партньори по време на борсата, дали планират сключване на договори за предстоящия туристически сезон в рамките на изложението, както и дали имат притеснения за сигурността си по време на форума. Въпросите на министерството са отправени в писмо до над 30-те компании, които първоначално са проявили интерес към форума. Ведомството от своя страна е получило писмо от организаторите на борсата UITT 2014. В него се изказва разбиране относно притесненията на страната ни за участие, но и се подчертава, че към момента 658 участници от 61 страни са потвърдили присъствието си и 20-годишното юбилейно издание на изложението ще се състои, както е предвидено